Bama

Søtpotet: Populært og godt!

Søtpoteten er enkel å tilberede og kjempe god. I løpet av de siste 3-4 årene har den blitt veldig populær.


- Vi bestemte oss for å øke interessen for søtpotet i 2014, og gjorde noe så enkelt som å kjøre kampanje på hvordan lage søtpotetmos. Siden har det tatt helt av, sier kommunikasjonsdirektør Pia Gulbrandsen.

BAMA har gått fra et salg på rundt 150 tonn til mer enn 2500 tonn i løpet av få år.

Matkontrollen 8. februar stilles det spørsmål ved hvilken som er sunnest av søtpotet og vanlig potet.

- Det er viktig å huske på at begge er sunne og gode, og selv om søtpotet har mange av de samme bruksområdene som potet, så er det forvirrende nok en grønnsak, sier Gulbrandsen, som legger til at den søtlige smaken gjør at mange barn elsker den.

Her finner du inspirasjon, tips og oppskrifter

Smak og bruk

  • Både farge og smak minner om gulrot, og etter varmebehandling får den en søtlig smak.
  • Søtpotet erstatter ikke vanlig potet, men kan gjerne stekes sammen med andre grønnsaker. Konsistensen blir fløyelsmyk og nærmest kremet etter varmebehandling, og det kan lønne seg å bruke sitronsaft hvis du vil dempe sødmen noe, og hente frem de naturlige aromaene.
  • Den kan stekes i skiver, kokes, wokkes, bakes, moses og friteres, på samme måte som vanlig potet.
  • Den passer til kjøtt, alene, eller sammen med andre grønnsaker.

Fakta

  • Søtpoteten har lavt fettinnhold og mye beta-karoten som omdannes til vitamin A i kroppen. Som en del av en aktiv livsstil og et sunt kosthold bidrar Vitamin A til å opprettholde normal hud og normalt syn.
  • Søtpotet er en grønnsak, ikke en potet. Smaken er søtaktig.
  • Kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, og dyrkes helst i varme områder, noe som setter den søte smaken. BAMA kjøper blant annet fra Spania, USA, Honduras og Sengal.
  • Avlang i formen og kan bli ganske stor. Den har varianter både med orange og hvitt fruktkjøtt. Den orange varianten er mest vanlig. Fargen på skallet kan variere fra lys brun til rød.
  • Større enn vanlige poteter. Kan veie opp til 5 kilo. Den skal være glatt i skallet, hel og fast i konsistensen. Den skal være uten vekstsprekker, inntørking eller bløte flekker.
  • Oppbevares ved 12-16 °C. Har lang holdbarhet og kan holde seg i flere måneder under ideelle temperaturer og luftfuktighet.