Bama

Utfordring med grønne poteter

BAMA har fått flere henvendelser i forbindelse med grønne poteter i butikk.

Kommunikasjonsdirektør Pia Gulbrandsen i BAMA svarer på utfordringen slik:

- Når poteter blir utsatt for lys og varme over for lang tid, øker klorofyllnivået og gjør potetene grønne. I takt med grønnfargen stiger solaninnivået som er et naturlig stoff i poteten, og som vi helst ikke skal få i oss for mye av.
Matkontrollen spør hvorfor potetene eksponeres ubeskyttet og hva BAMA vil gjøre for å unngå at potetene blir grønne.

- Det gjøres mye i verdikjeden for å unngå dette problemet. Potetene lagres mørkt og svalt helt til de skal pakkes. Deretter distribueres til butikk på paller med lokk slik at de unngår lys, sier hun.

Dette er BAMAs anbefalinger til butikkene:

  • Så lite lys som mulig der potetene ligger.
  • Kort tid i butikk. Maks tre til fire dagers salg ad gangen.
  • Rask rullering.

Vi er kjent med at visse lystyper reduserer utvikling av denne grønnfargen. BAMA er i startgropa med et forskningsprosjekt i samarbeid med Nofima der optimale forhold for potetene som lys, temperatur og emballasje vil bli testet ut.