Rips Tilberedning Helse/ernæring Velg riktig
Det aller beste er å spise frisk rips og virkelig nyte den spenstige syrligheten. Noen synes at rips alene er for surt, mens andre elsker nettopp syren i ripsen.
Rips kan spises naturell til dessert med sukker, vaniljesaus, til is eller med melk. De kan også brukes til syltetøy og pai, enten alene eller sammen med andre bær. Hele klaser er flotte til dekorasjon på kaker og andre desserter.

Det høye pektininnholdet hos nesten modne bær gjør at de egner seg svært godt til gelé og marmelade. Pektininnholdet er mindre i helt modne bær, og derfor er disse bedre til saft.

Smoothies og juicing

  Det er utrolig hurtig å lage smoothies, og smaken av frisk frukt og bær er noe de fleste elsker. Eller hvis du liker det litt mindre fyldig og mettende, er hjemmelaget juice veldig godt.

Vi kan love deg at om du slipper barna dine løs på kjøkkenet, og de får lage smoothie eller juice selv, kommer de til å doble frukt- og bærinntaket sitt – garantert!


Smoothie

Kutt opp frukt du liker – en kopp full – og kjør det i en food processor sammen med 2 dl yoghurt, for eksempel vaniljeyoghurt. Kjør blandingen i snaue 30 sekunder. Du kan også bruke eplejuice, appelsinjuice eller andre typer juice du liker i tillegg eller istedenfor yoghurt. All frukt og bær egner seg i en smoothie. Bland deg gjerne frem til dine egne favoritter. Bruk godt moden frukt – det gir mer smak og en bedre konsistens. 

» Lær deg mer om smoothies her.

Juice

Vi nordmenn drikker mye juice, men lager lite av den selv. Frisk juice er noe av det beste du kan unne deg. Kjøper du inn frukt og bær med topp smak, får du en fantastisk juice som sannsynligvis overgår all juice du kan kjøpe ferdig. Og det beste av alt er at du selv kan bestemme hva juicen skal inneholde.

Glad i ananas? En ananas, to epler og litt røde bær blir en skikkelig energijuice. Bestem selv og lag din egen favorittjuice.

På de fleste nye juicingmaskiner trenger du bare minimale forberedelse for å starte. All frukt skal skylles godt før bruk, men frø og skall kan du la være på!

Appelsiner bør likevel skrelles før bruk.
TSelv tenåringsgutter kaster seg over nypresset juice.
Selv tenåringsgutter kaster seg over nypresset juice.
Alt deles opp i biter som går ned i juicertrakten. Fyll opp – press hardt ned – ferdig!

» Lær deg mer om juicing her
» Juicing TV

Skriv utSkriv ut