Sukkererter Tilberedning Helse/ernæring Velg riktig

Næringsinnhold

De sprø sukkerertene er en kalorifattig kostfiberbombe som også er rik på vitamin C. De er i tillegg en kilde til B-vitaminet folat.

Helseeffekt

Kostfiber fra sukkererter er føde for de helsebringende bakteriene i tarmen, og når de får kostfiber, vokser de og tar plassen til mer uheldige bakterieslag. Kostfiber kan forhindre forstoppelse ved å gjøre avføringen myk, og det kan binde til seg kolesterol og frakte det ut av kroppen. Vitamin C er en kraftig antioksidant som øker opptaket av jern i tarmen, og som styrker immunforsvaret vårt. I tillegg kan vitamin C resirkulere brukt vitamin E, slik at det kan brukes på nytt. Folat er viktig for hjertehelsen ved at det senker nivået av homocystein i blodet, et stoff som er forbundet med økt risiko for hjertesykdom. Folat deltar også i produksjonen av nye røde blodlegemer, og det er viktig for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Kvinner som er eller vil bli gravide, bør sørge for et godt folatinntak.

» Næringstabell

» Spør ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky

Skriv utSkriv ut