Sikori Tilberedning Helse/ernæring Velg riktig
Smaken er krydret og litt bitter, derfor er den fin å kombinere med andre litt mildere salatsorter. Sikori har en fast konsistens og egner seg derfor også godt på grillen eller gratinert med litt parmesan.

Et isbad kvikker opp selv den slappeste

Alle salatsorter bør oppbevares i kjøleskapet i plastpose med noen dråper vann.

Hvis salaten har blitt litt slapp, kan du gi den et isbad.

Etter isbadet bør den få en omgang i salatslyngen for å bli tørr og få tilbake den crispy konsistensen. Du kan også riste den tørr med et kjøkkenhåndkle, men en salatslynge gjør jobben aller best. Salaten må være skikkelig tørr for at dressingen skal sitte. Dersom salaten er våt, vil dressingen renne av salaten og legge seg i bunnen av salatbollen.

Grill salaten

De litt mer robuste salatene som radicchio, hjertesalat, sikori eller endive som den også kalles, er veldig gode å grille. Del salathodene i båter og legg dem på aluminiumsfolie. Dryss på litt maldonsalt og friske urter som timian eller rosmarin og noen rause klatter smør. Pakk sammen og legg på indirekte varme til salaten er passe mør.

“Den norske hjertesalaten er en av mine favoritter. Den smaker fantastisk - også på grillen. Hjertesalaten beholder både smak og sin crispy konsistens selv etter at dressingen er tilsatt”. Tor Aspås, kjøkkensjef på Ekebergrestauranten

“Den norske hjertesalaten er en av mine favoritter. Den smaker fantastisk, også på grillen. Hjertesalaten beholder både smak og sin crispy konsistens selv etter at dressingen er tilsatt”. Tor Aspås, kjøkkensjef på Ekebergrestauranten.

Grill salaten i sommer!
Hjertesalaten egner seg godt på grillen.

hjertesalat i fire
en smørklatt
litt frisk rosmarin
et par hvitløksfedd
salt og pepper

Pakk inn i folie og bak i ovn eller på grillen i ca. 10 minutter. Godt til grillet fisk og kjøtt.

Morten Bjertnæs´ favoritt – Perfekt til alt fra grillen
Morten Bjertnæs´ favoritt – "Perfekt til alt fra grillen"

4 stk rå sjøkreps deles i to
2 stk sikorisalat deles i fire
2 ss smør
1 appelsin
½ lime
1 liten ss sukker

Ha den delte sikorisalaten i aluminiumsfolie med smør og saften fra lime, appelsin og sukker. Pakk den fint sammen og legg den på grillen i 10 min på hver side. Den skal bli mør. La sikorisalaten ligge i folien til den skal serveres. Smak til med maldonsalt og pepper før servering.

Sikorien mister noe av den bitre smaken med hjelp fra smør, sukker og sitrus.

Sjøkrepsen legges på grillen med skallet ned i ca 5 min eller til den er ferdig og løsner fra skallet. Pensle over med vietnamesisk grillolje underveis.
Grillet sikori og sjøkreps.
Grillet sikori og sjøkreps.

Vietnamesisk grillolje

100 g ingefær, finkuttet
1 sitrongress, finkuttet
saften av 1 lime
2 dl druekjerneolje
½ potte koriander hakket
½ rød chili finhakket

Bland alle ingrediensene sammen, og pensle grønnsaker, kjøtt og fisk under grillingen.

Bland salaten!

 

Bland salaten!

Blander du ulike sorter, får du en salat som både smaker godt og ser fristende ut. Men hemmeligheten ligger i dressingen. Uansett hvilken dressing du velger er det en regel som gjelder - hele salaten skal få smak av dressingen og den skal vendes inn rett før servering. Skjerp smaksløkene og finn frem til din favorittsalat.

Salater skal rives, men ikke alle

Salater skal rives, men ikke alle!
Alle salatsorter bør oppbevares i kjøleskapet i plastpose med noen dråper vann. Hvis salaten har blitt litt slapp, kan du legge den i en bolle med litt vann og eventuelt litt is i kjøleskapet til den friskner til.

De fleste salattyper skal rives. Hvis de kuttes med kniv, faller de raskere sammen når du vender inn dressingen. Bitre salattyper som sikori eller radicchio bør likevel snittes fint for at de ikke skal bli for dominerende. Finsnittet gir de både smak og konsistens i salaten.

  • Trykk inn stilken og vri den ut - dette kan gjøres på alle hodesalater med kraftig stilk. 
  • Riv salatbladene i en stor bolle. 
  • Er salaten litt slapp, legg den i isbad i 15 minutter, så kvikner den til. 
  • Rist salaten tørr i et kjøkkenhåndkle eller aller helst i en salatslynge. 
  • Salaten må være skikkelig tørr for at dressingen skal sitte, dersom salaten er våt vil dressingen renne av salaten og legge seg i bunnen av salatbollen.

 

Babyleaves

Babyleaves
er en betegnelsen på de små og helt unge bladene av forskjellige salater. Bladene har ved høsting en lengde på 5-10 cm. Det finnes mange typer babyleafsalater, som for eksempel mizuna, red rhubarb, batavia og babyspinat. De har en fin og delikat smak og er vakre å blande inn i salater.



Party?

Skal du blande en stor salat til mange? Bruk robuste salatsorter som romano, hjertesalat, crispi og bladspinat - de holder seg crispy selv etter at dressingen er blandet inn.

Salater skal rives, men ikke alle!
Party? Bruk robuste salater som holder seg crispy lenge.

 

Server sikori som forrett eller snacks!

Sikori har faste, crispy blader som kan fylles med alt fra skalldyrsalat og blåostkrem til guacamole eller tomatsalsa.
Bytt ut chips med sikoriblader til dippen!

Guacamole;
Modne avokado, koriander, rødløk, chili, hvitløk og lime.
Mos den modne avokadoen og bland inn de andre finhakkede grønnsakene, smak til lime.

Chunk, crisp og juice

”En god salat må ha chunk, crisp og juice, slik som vår signatursalat  Backdoor salad."

  1. Med chunky mener vi store, saftige biter av salat, kylling eller kjøtt.
  2. Nøtter, krutonger og sprøstekt bacon gjør den crispy.
  3. Og godt med dressing gjør den juicy.


"Og husk at hele salaten skal vendes i dressingen. Det er ikke bare førstemann som forsyner seg som skal få nyte godsakene. It has to be well dressed !”

Tom Victor Gausdal, kokkekollektivet Flavours

Chunk, crisp og juice
Stian Floer i Kokkekollektivet Flavours tosser salaten.

Skriv utSkriv ut