Søtpotet Tilberedning Helse/ernæring Velg riktig

 

Vakker mat smaker bedre! Søtpoteten kan både moses, stekes, kokes og bakes. Den intense guloransje fargen og den fine sødmen gir retten karakter og i tillegg er den supersunn. Få søtpoteten på menyen!

Fargerik puré

 

Eksprimenter med fargene; lag fargerike pureer med blå kongo, søtpotet eller rødbeter.

  • Skrell og skjær poteter/rotgrønnsaker i ca. 1,5 cm tykke skiver.

  • Kok opp vannet, gjerne med litt buljong, og legg i potetene/grønnsakene.

  • La det trekke til det er mørt.

  • Mos potetene, bruk gjerne en potetpresse. Da får du en finere konsistens. Du kan også kjøre den fin med en stavmikser, (men ikke hvis du har i vanlige poteter, da blir den seig.
     
  • Rør inn smør og fløte eller melk, og smak til salt og pepper.
Eksprimenter med ulike rotgrønnsaker, det gir godeog ikke minst dekorative puréer. Rødbeter, søtpotet og blå kongo egner seg godt.
Eksprimenter med ulike
rotgrønnsaker, det gir gode og ikke minst dekorative pureer. Rødbeter, søtpotet
og blå kongo egner seg godt.

Helstekt rådyrlår med bakte rotgrønnsaker og pærer

 

rådyrlår, annet vilt eller lammelår
blå kongo-potet
gulrot
persillerot
sjalottløk
stangseller
kongeøsterssopp
pærer

Skyll og skrubb grønnsakene først. Del rotgrønnsakene i to på langs, sjalottløken i to på tvers, stangselleri i staver og soppen i fire. Skrell pærene, del i fire båter, fjern kjernen. Beregn ca ½ pære per person. Legg poteter og rotgrønnsakene i en ildfast form. Drypp over olivenolje og vend grønnsakene godt.

Sett formen under grillen i ca fem minutter slik at grønnsakene blir gylne. Senk temperaturen til 200 grader og bak til knapt møre, ca 45 minutter.

Fossheim Turisthotells helstekte rådyrlår servert med bakte rotgrønnsaker
Fossheim Turisthotells
helstekte rådyrlår servert med bakte rotgrønnsaker.

Søtpotet ”pommes frites”

Kutt søtpoteten i staver, legg dem i en bolle og bland godt med olivenolje, krydre med salt og pepper. Fordel stavene på bakepapir uten ”overlapping”. Stek på 225 grader til de er gylne og møre, ca 30 minutter. Kryst over noen dråper sitron.
Server til vilt, fenalår eller annet røkt kjøtt.

Søtpotet ”pommes frittes”
Søtpotet ”pommes frites”

Skriv utSkriv ut