Hvitløk Tilberedning Helse/ernæring Velg riktig

Hvitløken er en av de eldste kulturplanter på jorden og i mange kjøkken en av de viktigste smaksetterne.  Rå hvitløk er sterk i både smak og lukt, men når den varmebehandles, blir den både søtere og mildere i smaken.

Elsket og hatet, mytene og historiene om hvitløken er mange. Hvitløken spiller uten tvil en stor og viktig rolle i mange land og kulturer – både som krydder og til medisinsk bruk. Den er saftig med en karakteristisk sterk smak og lukt. Hvor kraftig smaken på hvitløk er, avhenger av hvor lenge den blir varmet opp. Rå hvitløk brenner på tungen, mens kokt inn i mat, er den søt, mild og aromatisk. Hvitløk

Vanlig hvitløk består av mange hvitløksfedd (båter) dekket av et tynt, hvitt papirliknende skall. Det finnes flere ulike sorter hvitløk med ulik størrelse og noe ulike smaksegenskaper. Dette er den hvitløken de fleste kjenner og bruker mest av. I oppskrifter er ofte mengde hvitløk som skal benyttes, angitt i fedd. Kinesisk hvitløk

Kinesisk hvitløk består, i motsetning til vanlig hvitløk, av ett eneste stort fedd. Skallet kan være hvitt, rødfiolett, eller hvitt med lilla striper. Hvitløken skrelles og renses før bruk. Feddet kan kokes helt eller det kan skives, kuttes, finhakkes eller moses. Bruksområdene er identiske med vanlig hvitløk. I oppskrifter som krever mye hvitløk, er det lurt å bruke kinesisk hvitløk. Den er både enklere å skrelle og kutte.

Frykter du ”hvitløksånde”, kan du spise litt fersk persille eller timian. Imidlertid er den kinesiske hvitløken noe mildere i rå form.


Velg riktig hvitløk

Fersk hvitløk er tilgjengelig hele året. Trykk lett rundt hvitløken. Den skal kjennes fast og litt tung for størrelsen i hånden. Skallet skal sitte tett og fast rundt hvitløken. Den skal være hel og tørr, og ikke spire.
 

Oppbevaring

Hvitløk lagres i tørr luft. Kjøleskap er godt egnet, men er ikke nødvendig i vinterhalvåret.

Skriv utSkriv ut