Ingenting kan måle seg med norske bringebær

Å dyrke frem gode bringebær er en kunst. Og å plukke dem riktig er stor kunst. Etter en sommer med varme dager og kjølige netter, lang modningstid og omsorgsfull pleie, må de høstes eksakt riktig, på eksakt riktig dag.
– Vi plukker bringebæra når fargen og konsistensen er perfekt. Ein dag for seint eller ein dag for tidlig kan ødelegge alt. De må plukkes med nennsom hånd. Når de skal selges i kurv, må ikke ett eneste bær ha skade. Og bæra må nedkjøles umiddelbart, seinast innen ein time. Da får kundad’n bær som holder topp kvalitet på adle måta, forteller Ivar Raa, som dyrker bringebær langt inn i Sognefjorden.

Han er del av et aktivt og fremtidsrettet produsentmiljø på Vestlandet. Her satses det, her er bøndene opptatte av å lære av hverandre og av de beste i utlandet.

– Nordmenn spiser bringebær som aldri før. For hver sesong øker salget, og snart er det en like stor begivenhet når de norske bringebæra kommer som når jordbæra gjør det. Å dyrke gode bær krever presisjon, fagkunnskap og omtanke. Bare da blir bringebæra i butikken så fristende friske og fulle av smak som det er mulig. Plukkes bæra for tidlig, blir de ikke søte nok.Plukkes de for sent, blir de for myke i konsistensen.

Vi høster fra midten av juli og ut til fysste veka i september. Andre kan ha bær på markedet i månedsskiftet juni-juli. Så det er bare å ta for seg! Bringebær er kjempegode å spise rett ut av korga, med sukker og fløte eller i desserter og kaker. Og et perfekt bær er faktisk et lite mirakel, avslutter Ivar Raa.

Skriv utSkriv ut

» Tilbake