Plommer

Nå er det sesong for søte og saftige norske plommer. Husk at norske plommer har veldig kort lagringstid, så nyt dem mens du kan. Plommer er både sunt og godt. Stor variasjon og bredt fargespekter – rene regnbuen!

Plommer finnes i over to tusen varianter og kommer i et fargespekter som er helt unikt.

Fargen på skallet varierer fra gul til rød og dyp mørk blå – nesten sort. Størrelsen varierer også mye, avhengig av plommetype. Vanligvis er de runde, men de kan også være ovale eller ha en hjerteform. Fruktkjøttet er saftig og gult. Smaken er søt og mild.

Plommer nytes som de er, men kan også syltes, brukes i paier, kaker, fruktsalater og glaserte til ulike middagsretter.

Velg riktige plommer

Plommer skal være glatte i skinnet og bør helst ha et voksaktig lag. Da er de på sitt aller beste.

Modne plommer skal være faste, men gi etter for et lett trykk. Harde plommer er umodne. Fargen skal være fyldig og frisk. Unngå frukter med mørke flekker, sprekker og andre skader.

Varm frukt- og bærdessert

Kos deg med en sunn, nærende og varm dessert når du trenger litt ekstra nytelse!

4 porsjoner

1 kurv jordbær, renset og delt i to
2 stk nektariner, uten stein, delt i biter
4 stk fikener
4 stk aprikoser, uten stein, hver delt i to
2 stk epler, utkjernet, delt i båter
2 stk pærer, utkjernet, delt i båter
4 stk plommer, uten stein, hver delt i to
Noen moreller (kan utelates)
1 vaniljestang, splittet på langs
Litt brunt sukker etter smak

Forvarm ovnen til 250 °C. Skyll fruktene og bærene. Legg alt blandet i en ildfast form og strø over litt brunt sukker. Stek midt i ovnen i 4 minutter. Velger du grill, så pakk inn formen i dobbelt folie og grill på høy varme i ca 4 minutter. Nydelig sammen med gresk yoghurt, vaniljeiskrem eller pisket krem.

Skriv utSkriv ut