Grønn asparges Tilberedning Helse/ernæring Velg riktig
Grønn asparges er en av kokkenes favorittgrønnsaker. Dampet asparges med litt godt smør, maldonsalt og nykvernet pepper er kulinarisk enkelhet på sitt aller beste. Men skal du få full uttelling, må du tilberede aspargesen riktig. Det handler om tid!
Grønn asparges er en av kokkenes favorittgrønnsaker. Det er ikke tilfeldig. Den smaker fantastisk og er veldig rask og enkel å tilberede. Konsistensen er, riktig tilberedt, lett sprø og saftig. Grønn asparges finnes i flere varianter; miniasparges, aspargestopper og vanlig, grønn asparges. Det som skiller disse variantene er tilberedningen, de trenger noe kortere koketid enn vanlig grønn asparges, smaken er den samme fantastiske aspargessmaken.

 

Kulinarisk enkelhet på sitt ypperste, men pass på tiden!

Den grønne aspargesen har mange bruksområder. Grønn asparges kan grilles, kokes, dampes og stekes – alt etter smak og ikke minst hva du skal bruke den til. Dampet asparges med litt godt smør, maldonsalt og nykvernet pepper er kulinarisk enkelhet på sitt aller beste. Blansjert asparges rullet i parmaskinke er en perfekt forrett eller snacks. Miniasparges og aspargestopper er veldig fin i salater eller på pizzaen. I salater bør du blansjere aspargesen, mens på pizza er steketiden nok. Uansett hvordan du velger å tilberede aspargesen – kokt, dampet eller grillet – pass på tiden! Grønn asparges skal kokes 2-4 minutter, avhengig av tykkelsen. Kokes grønn asparges for lenge, mister den både farge og smak og den fine sprø konsistensen.

Slik tilbereder du grønn asparges riktig

  • Kutt av den trevlete delen eller der hvor det grønne går over i hvit/lilla, ca. 3 cm opp fra bunnen.

  • Skrell den nederste delen fra ca. midten. Grønn asparges trengs ikke alltid srkelles slik den hvite må. Kokkene foretrekker å gjøre det av estetiske grunner. I tillegg absorberes smør og sauser bedre når skallet er fjernet. Støtt aspargesen i hånden da de brekker lett. Bruk en aspargesskreller.

  • Kok asparges i lettsaltet vann - bruk 1 1/2 ss salt pr. liter vann. Kok aspargesen i 2-4 minutter, avhengig av tykkelsen. Kok ikke asparges for lenge, da mister den både farge og smak og den fine sprø konsistensen.

  • Avkjøl grønn asparges umiddelbart i iskaldt vann - gjerne med isbiter. Det stopper kokeprosessen og du unngår at de blir overkokt og slappe.
Slik tilbereder du grønn asparges riktig
Skaff deg en aspargesskreller. Med den kan du også skrelle rotgrønnsaker.

Kok aldri asparges i aluminiumskjele, det kan gi en metallisk smak. Bruk en rustfri stålkjele og pass tiden.

Verdens enkleste grillmat

 Verdens enkleste grillmat. 


Grillet grønn asparges er enkelt og utrolig godt. Knekk eller kutt den nederste delen av aspargesen, skrell av skallet fra midten av aspargesen og ned. Om du vil kan du dyppe dem i kokende vann i 1 min på forhånd og deretter i isvann.

Pensle aspargesen med olje og legg dem på grillen til de får en grillet overflate. Ha dem på et fat og mariner dem med god olivenolje, sitronsaft, salt og pepper.


Sitron – kokkenes hemmelige våpen. Sitron fremhever og justerer smaken slik at behovet for salt er mindre.

Norsk asparges – fersk og kortreist

Asparges er en av kokkenes favorittgrønnsaker og de aller beste er ferske og kortreiste. Derfor venter kokkene på den norske aspargessesongen. Sprø, ferske og fulle av smak - asparges er en av årets første, norske delikatesser.

Apargesdyrker Trygve Tvedten er kjent som mannen bak den årlige aspargesfestivalen i Sandefjord. Han er en av mange vestfoldinger som ivrer for den ferske aspargesen. Ikke så rart, med tanke på at Vestfold står for ca 75 % av aspargesproduksjonen i Norge.

På jordene rundt Østby gård i Tjølling har Tvedten over 100 mål med delikatessen grønn asparges.

bilde fra bama.no cd
Aspargesdyrker Trygve Tvedten.

”Grønn asparges er den første, friske grønnsaken som kommer. Det er en utrolig fascinerende vekst. Du kan nærmest se den presse seg opp av jorda; den grønne stilken kan vokse over ti centimeter på ett døgn. Et skikkelig vårtegn av det saftige slaget og den norske varianten er både sprøere og ferskere”, insisterer Tvedten.

» Les mer om aspargesfestivalen her

Velg riktig grønn asparges

Den aller fineste aspargesen kjøper du i perioden fra april til juni, men den er tilgjengelig i bra kvalitet hele året. En grønn asparges av topp kvalitet har en fast og jevn stengel med en tett og fast topp. Fargen er dypgrønn og lysner nedover stilken. Når du bøyer en asparges skal den kjennes stiv og skal knekke rett av ved hardt press.

Oppbevaring

Asparges oppbevares best ved 7-10 ºC. Svalskap er bra, da blir den også beskyttet mot lys. Den har svært begrenset holdbarhet.

Skriv utSkriv ut