Grønnkål Tilberedning Helse/ernæring Velg riktig
Grønnkål er en robust grønn bladgrønnsak som er i familie med brokkoli, rosenkål, blomkål og vanlig kål. Den er en supergrønnsak - det vil si - full av vitaminer, mineraler, kostfiber, andre helsebringende plantestoffer - og samtidig fattig på kalorier. Mange tenker på grønnkål som en vintergrønnsak, men det er mulig å få tak i den nesten hele året. Hør med kjøpmannen din!
Grønnkålen er en skikkelig godbit med høyt vitamininnhold. Bladene er mørkegrønne, sprø, saftige og gjerne svært krusete, men det finnes også grønnkål med glatte blader. Grønnkål danner ikke hode, men består av store, løse blader som vokser på stilker. Høysesongen er fra september til mars. Grønnkål er velsmakende, særlig etter frost. Da blir kålen søtere på smak.

Grønnkålen er gjerne lettest å få tak i rett før influensasesongen og mørketiden setter inn for fullt. Spis mye grønnkål, så styrker du immunforsvaret ditt naturlig og bevarer ditt gode humør inn i vintermørket!

Bruksområde

Grønnkål er super i wokken, den tilfører både smak og farge. Den er også deilig kremet, og den er fin som garnityr i gryter og supper. Prøv også å frese grønnkål i olivenolje eller smør og server til skinke. Du kan egentlig bruke grønnkål i de fleste spinatretter, så prøv deg frem og finn frem til nye favoritter!

Oppbevaring

Oppbevar grønnkålen i kjøleskap ved 0-4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose. Den kan fint oppbevares i fryseren også.

Super grønnkål

Grønnkål er en supergrønnsak, full av vitamin A, E, C, B6, folat, kalsium og kostfiber.

Grønnkål tåler tøffere behandling enn for eksempel spinat, og smaker godt til alle typer stekt kjøtt og fisk. Den egner seg også godt som garnityr i gryter og supper. Grønnkål passer dessuten ypperlig til wokking, og kan også finstrimles og brukes i råkost eller i salat.

Super grønnkål

Ingredienser:
Vasket og kuttet grønnkål.
Kan inneholde spor av selleri.

Næringsinnhold pr 100 g
Energi kJ (kcal) 150 kJ/36 kcal
Fett 0,7 g
Hvorav mettede fettsyrer 0,1 g
Karbohydrat 2,2 g
Hvorav sukkerarter 2,1 g
Kostfiber 3,8 g
Protein 3,3 g
Salt 0,0 g
Vitamin A 446 mikrog (55 %*)
Vitamin E 5,4 mg (45 %*)
Vitamin B6 0,27 mg (19 %*)
Folat 30 mikrog (15 %*)
Vitamin C 120 mg (150 %*)
Kalsium 157 mg (19 %*)
*av referanseverdien
Kjølevare: 0 - 4 ºC

Nettovekt
150 g

 
Super grønnkål 

Oppbevaring

Oppbevar grønnkålen i kjøleskap ved 0–4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose. Den kan også fint oppbevares i fryseren. Grønnkål har kort holdbarhet og egner seg ikke til langtidslagring.

Skriv utSkriv ut