Fjellmandel Tilberedning Helse/ernæring Velg riktig
I Oppdal er det én potet som gjelder, og det er fjellmandelen. “Men la for all del potetene hvile før servering - da får du frem den unike smaken av mandelpoteten,” oppfordrer Jan Sandblost, mandelpotetdyrker fra Oppdal
Fjellmandel er mandelpoteter dyrket i de norske fjellregionene, Østerdalen, Gudbrandsdalen og Oppdal. Potetene er små av størrelse, avlange med en liten bøy på midten. Skallet er lysebrunt til gult. Den beskjedne gjødslingen gir små avlinger, men til gjengjeld har mandelpoteten en rik og mer intens smak. For oppdøling og mandelpotetdyrker Jan Sandblost er det bare en potet som gjelder, ingen andre sorter kommer inn på hans kjøkken.

”Det har itj vært rojnpotit i huset her på tredve år, nei!” Når potetene skal kokes er det alltid med skallet på, og ifølge potetdyrkeren smaker mandelpotetene enda bedre dersom du lar dem hvile noen minutter under et klede før servering.

”Men favoritten min er nok pannestekt mandel - pannestekt fjellmandel, ja det parkér potitjgull!” sier Jan Sandblost, fjellmandeldyrker fra Oppdal.
Pannestekt fjellmandel.
Pannestekt fjellmandel.

Pannestekt fjellmandel

  • Skjær mandelpoteter i båter.
  • Varm litt god olje i stekepannen og legg i potetbåtene.
  • Dryss over finhakkede friske urter, gjerne timian, og maldonsalt.
  • Vend potetene under stekingen slik at alle sider blir gyldne.

“Pannstekt fjellmandel, ja det parkér potitjgull!” Jan Sandblost, fjellmandeldyrker fra Oppdal
“Pannstekt fjellmandel, ja det parkér potitjgull!” Jan Sandblost, fjellmandeldyrker fra Oppdal

Velg riktig fjellmandel

Fjellmandel skal være fast og skallet uten synlige skader og groer.

Oppbevaring

Poteter oppbevares mørkt og kjølig, helst ved temperaturer mellom 4-8 ºC. De får en søtlig smak hvis lagringstemperaturen er lavere, fordi stivelsen blir omdannet til sukker. Blir potetene oppbevart for varmt, blir de fort myke og får groer. Potetene bør ikke utsettes for sollys. Lyset kan føre til grønne flekker av klorofyll. Under grønnfargen kan solanin dannes.

Skriv utSkriv ut