Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Salvie

Salvie må testes! Urten har en fyldig duft og smak, som passer godt til så mangt. Prøv den for eksempel sammen med kylling, fisk og kjøtt, eller som en smakstilsetning i te!

Salvie
Bruk

Det er ikke ofte at salvie brukes i salater og annen raw food. Først og fremst brukes denne urten i varmretter.

Smak

Salvie er veldig aromatisk. Smaken er kraftig krydret og lett bitter.

Tilberedning

Bladene brukes hele som pynt, eller hakket som smakstilsetning. La gjerne salvie koke med maten din. Urten tåler nemlig varmehandlingen godt, og gir fra seg en herlig smak.

Dyrkes i
Oppbevaring

Finn et lyst sted til salvien din. Den trives også godt med en liten bit oasis i potteskjuleren sin, rett under urten. Ekstra bra blir det dersom den vannes på en skål, og får tørke litt mellom vanningene.

Næringsinnhold

Per i dag finnes det ingen næringsanalyser av frisk salvie.

Ernæring Verdi

Energi kcal 2,2 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 0,1 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Hvorav mettede fettsyrer 0,1 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Karbohydrater 0,4 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Protein 0,1 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Salt 0,1 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Sesong

Norsk sesong: januar, februar, mars, april, mai, juni, juli, august, september, oktober, november, desember

Samlet sesong: Norsk salvie er å få kjøpt i butikk hele året.