Bama

Sett farge på en smaksrik påske

Påsken er tid for både tradisjon og eksperimentering på kjøkkenet. Unn deg litt ekstra, enten du er hjemme eller på hytta.

Bakte rotgrønnsaker – perfekt til både hverdags- og festmat!

Bakte rotgrønnsaker er godt og smakfullt tilbehør som passer like godt til kjøtt, kylling eller spesielt hvit fisk. Utmerket til både hverdags og fest.

 

Sett farge på måltidet med bakte beter. Å bake betene i ovnen er en enkel og smart måte å tilberede dem på.

Halve middagen er tilbehøret, minst!

En god ratatouille passer spesielt godt til lam, men også  til alt av stekt og grillet fisk og kjøtt.

Når du baker tomatene  får du frem ekstra mye av de gode smakene. Bakte tomater er perfekt tilbehør til alt av kjøtt og fisk.

Festmat trenger ikke å bety "tung" mat, det er også plass til salater på matbordet.
Bildegalleri: Bilde 1 av 5

En sødmefull salat full av kontraster som passer utmerket som tilbehør på påskebordet, uansett hva som står på menyen. Se hele oppskriften her.

Bildegalleri: Bilde 2 av 5
Bildegalleri: Bilde 3 av 5
Bildegalleri: Bilde 4 av 5

 

En kan ikke avslutte måltidet før desserten
Bildegalleri: Bilde 1 av 6
Bildegalleri: Bilde 2 av 6
Bildegalleri: Bilde 3 av 6
Bildegalleri: Bilde 4 av 6
Bildegalleri: Bilde 5 av 6
Bildegalleri: Bilde 6 av 6
Enkle tips til påskepotetene

Det finnes tre forskjellige varianter poteter som skiller seg fra hverandre. Melne poteter, kokefaste poteter, og mandelpoteter. Utover smak og konsistens er en viktig forskjell koketid og her skiller mandelpotetene seg tydelig fra de to andre. Sveip til siden og få gode potettips til påskemiddagen.

Bildegalleri: Bilde 1 av 7

Har du prøvd hasselbackpoteter? Hasselbackpoteter er en klassiker det er verdt å ta frem igjen. Godt som tilbehør til alt av grillet eller stekt kjøtt og fisk. Her er det brukt Beatepoteter, men Asterix eller andre kokefaste poteter er også godt egnet. Se oppskriften her.

Bildegalleri: Bilde 2 av 7

Hvordan tilberede mandelpoteter og fjellmandel: Små poteter trenger 5 +10 minutter og store poteter 7 + 10 minutter. 1. Skrell potetene og legg dem i en kjele med kokende lettsaltet vann. 2. Straks potetene koker, reduseres varmen ned slik at vannet så vidt småkoker. 3. La potene koke videre i 5 minutter, avhengig av størrelse. 4. Tøm vannet fra kjelen, legg i et tørt kjøkkenklede eller et stykke kjøkkenpapir og la potetene stå varmt under lokk i 10 minutter, da kommer smak og konsistens best frem. Nå er potetene klare til servering. 

Bildegalleri: Bilde 3 av 7

Hvordan tilberede kokefaste poteter. 1. Vask eller skrell potetene. 2. Legg dem i kokende lettsaltet vann, eller bruk en dampkjele eller rist. 3. Små poteter kokes 20 – 30 minutter og store 30 – 40 minutter. 4. Når du stikker potetene med en spiss tynn kniv skal de fremdeles være faste.  5. La potetene hvile litt før servering, da kommer potetenes konsistens og smak best frem.

Bildegalleri: Bilde 4 av 7

Hvordan tilberede melne poteter: 1. Små poteter kokes 20 - 30 minutter og store 35 – 45 minutter. 2. Straks potetene er ferdig kokt tømmes vannet fra, legg i et tørt kjøkkenklede eller et stykke kjøkkenpapir og la potetene stå varmt under lokk i ti minutter før servering – da kommer smak og konsistens best frem. 3. Papir eller klede bidrar til å binde fuktighet og potetene fremstår som tørre og melne!

Bildegalleri: Bilde 5 av 7

Mandelpoteter og pinnekjøtt hører sammen, men her er en ny måte å tilberede potetene. Legg potetene nederst i pinnekjøttkjelen i stedet for pinner. La de ligge hele koketiden til kjøttet. De faller ikke fra hverandre og du vil ikke angre!

Bildegalleri: Bilde 6 av 7

De beste potetene til potetmos er melne poteter. Pimpernelpoteten er veldig melen og ganske rund, og passer ypperlig til mos. Se oppskrift på potetmos med pimpernel her.

 

Bildegalleri: Bilde 7 av 7

Huskeliste for påskepotetene

  • Mandel

    Koketid små: 5+7 min.
    Koketid store: 7+10 min.

    Vannet skal aldri "fosskoke"!

    Mandelpotet
    Fjellmandel

  • Melne

    Koketid små: 20-30 min.
    Koketid store: 35-45 min.

    Vannet skal aldri "fosskoke"!

    Ringerikspoteter
    Gulløye
    Kerrs pink
    Pimpernel

  • Kokefaste

    Koketid små: 20-30 min.
    Koketid store: 30-40 min.

    Amandine
    Asterix
    Beate
    Folva

  • Gryte

    Velg en gryte som passer til mengden poteter. Dette slik at potetene beveger seg minst mulig når du holder lokket for å tømme av vannet. Dette er spesielt viktig for melne poteter og mandelpoteter.