Tomatsuppe

Bilde av tomatsuppe

Ingredienser:

4 personer

1 kg godt modne
plommetomater
2 hvitløkfedd
1 mellomstor løk
1 mellomstor gulrot
1 mellomstor stilk stangselleri, kan sløyfes
2 ss tomatpuré 
½ liter varm grønnsakskraft
En kvast timian, oregano eller basilikum, kan sløyfes
En god klype sukker
Salt og kvernet pepper
God olivenolje

Slik gjør du:

Vask tomatene og fjern de grønne stilkfestene, og grovhakk dem. Rens og hakk løk og hvitløk. Skjær gulrot og selleri i små biter. Varm en god klunk olivenolje i en tykkbunnet romslig kasserolle. Fres alt utenom tomatene, over middels varme i ca. 5–10 minutter til grønnsakene blir blanke og myke uten å ta farge. Rør med jevne mellomrom. Tilsett tomatpuré og rør godt slik at alle grønnsakene blir røde og fine. Ha i tomatene, en god klype sukker, salt og kvernet pepper. Bland alt godt sammen, tilsett urter og legg på lokk. Kok over middels varme i ca. 10 minutter. Rør eller rist på kasserollen av og til. Hell i kraften, rør rundt og skru opp varmen. La lokket sitte halvveis på og la suppen småkoke videre i 20–25 minutter. 

Kjør den ferdigkokte suppen helt glatt og jevn med en stavmikser (løft først ut eventuelle urtekvaster). Juster smaken med salt, pepper og sukker hvis nødvendig. Litt chili eller kajennepepper setter en spiss på smaken. Gni gjerne den ferdige suppen gjennom en sil for en ekstra fin konsistens. 

Tips
Server suppen med et dryss grovhakket basilikum, en stråle kaldpresset olivenolje og gjerne noen hjemmelagde brødkrutonger stekt i litt smør og finhakket hvitløk.

Nøkkelord: tomat, suppe