Bama

Flower sprout

Flower sprout også kalt rosettkål er relativt ny på markedet. Men allerede nå har denne grønnsaken rukket å være til glede for kokker som har ventet på noe nytt og spennende å sette på menyen. Kålen er en krysning mellom rosenkål og grønnkål, og er like velsmakende som den er dekorativ på tallerken.

På Vang gård på Toten har de i lang tid dyrket ulike kålsorter som spisskål, rødkål, grønnkål og svartkål. Nå har de også dyrket frem den nye kåltypen flower sprout. Kålen ble først utviklet i England og kom på markedet i 2010. Da hadde de brukt 15 år på å finne den rette balansen på smaken. Det hele startet med et ønske om å lage en rosenkål med mindre bitterhet enn den vi kjenner i dag, og resultatet ble en helt ny kål på størrelsen med en rosenkål. Smaken er mild, søt og med et lite nøttepreg. Navnet flower sprout har den fått på grunn av sitt utseende og likner en blomst med flotte lilla og grønne blader. Her i Norge ble denne grønnsaken først kjent i 2015. Kål er en hardfør grønnsak som tåler vårt kalde klima her i Nord, og med gode vekstforhold på Vang gård på Toten er dette en kål i vil se mye av fremover.

Flower sprout er en næringsbombe og går under betegnelsen supermat på lik linje med andre kålsorter. Den er rik på vitamin A i form av betakaroten, vitamin E, vitamin K, vitamin C, sporstoffet kobber og kostfiber. I tillegg får du vitamin B6 og folat, samt kalsium og kalium.

Flower sprout er en allsidig og velsmakende kål som er lett å tilberede. Skyll først kålen lett i rennende vann og den er klar til tilbedrening. Dette er en grønnsak som trenger kort varmebehandling uansett om den dampes, kokes, stekes eller blancheres. Varmebehandlet egner den seg godt til supper, til pasta, i paier eller som tilbehør til ulike middagsretter. Kålen kan også spises rå, gjerne med litt olje på. Oppbevar den i kjøleskap i plastboks eller plastpose så holder den seg bedre.