Bama

Juletorsk

Torsk med Sandefjordsmør er for mange en juletradisjon. Men hva med å prøve en ny og spennende vri på tilbehøret?

Vi gir deg juletorsk med nøttesmør, skinke, jordskokkrem, parmesan og ruccula salat.

Dette trenger du til 40 porsjoner

8 kg torskefilet, uten skinn og bein
Solsikkeolje
Smør
Salt og pepper

Jordskokkpuré
4 kg jordskokk 
2 l  matfløte 
100 g  smør
Salt
Sitronsaft 

Nøtte beurre blanc
5  stk  sjalottløk
1 l  hvitvin 
2 dl  matfløte 
1 kg  smør 
1 dl  hasselnøttolje 
Tilbehør

Salat
40 skiver spekeskinke
100 g  parmesanost
2 poser ferdig vasket rucculasalat
Saften av 2 sitron
Salt og pepper 

Slik gjør du

Torsk

  1. Skjær torsken i serveringsstykker. Varm opp en stekepanne med solsikkeolje, ha i torskestykkene med skinnsiden ned og stek til fisken er nesten gjennomstekt.
  2. Tilsett smør i stekepannen, la det bli varmt og øs det over fisken så den blir gjennomstekt.

Jordskokkpuré

  1. Skrell jordskokk og kok de møre i vann.
  2. Ha jordskokken i en blender sammen med matfløte og smør, og kjør til en jevn puré. Smak til med salt og litt sitron. 

Nøtte beurre blanc

  1. Finhakk sjalottløk og kok inn hvitvin til det er halvert. Tilsett kremfløte og pisk inn terninger med kaldt smør, litt etter litt. Pass på at det ikke koker, for da vil sausen skille seg. 
  2. Smak  til med hasselnøttolje, salt, pepper og sitron.

Tilbehør

  1. Riv parmesan og bland med ruccolasalat. Vend sitronsaft, olivenolje, salt og pepper inn i salaten.
  2. Server torsken med jordskokkpuré, nøtte beurre blanc, ruccolasalaten og spekeskinke