Bama

Rosenkålsalat

Pinnekjøtt er tradisjonell julemat med fast tilbehør, men hva med å prøve rosenkålsalat med bacon som tilbehør i år?

Oppskrift til 40 porsjoner

Rosenkålsalat med bacon

2,5 kg rosenkål

½ kg smør

1 dl flytende honning

1 kg  bacon strimlet –kuttet i 1 cm strimler

Dressing

20 stk sjalottløk

10 fedd hvitløk –finhakket

1 dl dijonsennep

1 l olivenolje

5 dl hvitvinseddik

1 bunt bladpersille

Slik gjør du

  1. Plukk bladene av rosenkålen eller del de i 2 eller 4.
  2. Stek bacon til det begynner å få farge, tilsett smør og la det stekes til baconet er sprøtt og smøret nøttebrunt.
  3. Ved servering vendes rosenkålbladene i til de faller ned og blir litt mykere.
  4. Bland alt til dressingen og vend i rett før servering. 

Alternativ tilberedningsmåte for bakt rosenkålsalat

1. Vend rosenkålen og bacon i oljen sammen med salt og pepper. Legg det utover ett stekebrett og stek i ovnen i ca. 20-23 minutter. Det ytterste på rosenkålen skal begynne å bli brunt og nesten litt sprø og mens de skal være myke inni.

2. Mens rosenkålen står i ovnen finkutter du løk og hvitløk, og blander med sennep. Spe olje og eddik i vekselsvis litt etter litt mens du visper. Tilsett finhakket bladpersille.

3. Ha den bakte rosenkålen på fat og hell dressingen over ved servering.

Kålstuing

240 gram smør

240 gram hvetemel

3 l h-melk

5 hodekål

1 ss muskat

salt og pepper

Eventuelt litt merian

Slik gjør du

  1. Kutt hodekålen i strimler eller biter etter ønske. Kok så kålen mør i lettsaltet vann. Sil av kokevannet og la det renne godt av seg.
  2. I en kjele varmer du melken. I en annen kjele smelter du smøret og har i melet, rør til en jevn masse. Spe med den varme melken litt og litt og la det koke opp mellom hver gang. Smak til sausen med muskat, salt og pepper.
  3. Ha kålen i den hvite sause samt litt merian hvis ønskelig, rør rundt og server.