Sesongkalender

FåriKål-Kål

Rart navn, men ikke en rar kål. Anders bruker her sortene Reaction og Bartollo for å lage den ultimate kålen til vår nasjonalrett. Med en diameter på 12 – 14 cm, fast, kompakt og med kraftige kålaromaer, gir kålen både rett smak og holder på formen under koking. Denne plantearten i kornblomstfamilien er kilde til mange av våre viktigste grønnsakplanter. Viltvoksende hvitkål har vært kjent i det sørøstlige middelhavsområde i bortimot 5000 år og romerne tok den med til resten av Europa. De brukte den blant annet som legemiddel. Det er en hardfør grønnsak som tåler klimaet vårt godt og egnet seg utmerket for langtidslagring takket være det tynne voksbelegget på bladene. Hodekålen har blitt dyrket i Norge siden 1600-tallet, og den har en helt naturlig plass i det norske kjøkken – og det norske storkjøkken.

Hodekål er naturlig fattig på energi, men den er rik på vitamin C og K. I tillegg gir den deg en del kalium, og den inneholder mye kostfiber. De viktigste plantestoffene heter isotiocyanater, som er gunstig for helsen.

Oppbevar hodekålen i kjøleskap ved 2–4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose.

FåriKål-Kål er tilgjengelig i januar, februar, mars, april, mai, juni, juli, august, september, oktober, november, desember.

Gårder i Sørøst som produserer FåriKål-Kål: Hørte gård.