Sesongkalender

Fjellmandel

Fjellmandelen fra Oppdal er en av de aller beste delikatessepotetene vi har her i landet. Ikke så rart at Matmerk har gitt dem sitt geografiske kvalitetsstempel. De er små, søte, gylne og avlange, aromatiske og velsmakende, og som skapt for både hverdager og fest. Men hvis en potet ikke er helt på høyde – og bredden - får den ikke lov å være med i kassa. Her finnes det nemlig strenge regler, og disse følges opp av medlemmene i Kvalitetssikring Fjellmandel Oppdal SA. De potene som fortjener betegnelsen Fjellmandel, stiller mer enn gjerne til bords i den søte juletid, men kan selvfølgelig  stille til bords når det måtte være. Siden dette er en av våre beste gourmetpoteter er det også mangematkjennere som dyrker dem.

Fjellmandelen er en fin kilde til både kalium, vitamin C og kostfiber. Spis gjerne skallet, det er der mye av fibrene befinner seg. Den har en nøtteaktig smak, og den karakteristiske mandelpotetsmaken er kraftigst hos de minste knollene. Den gode smaken gjør at mange foretrekker denne sorten til lutefisk og rakfisk, og gjerne bakte til vilt. Fjellmandelen har god holdbarhet og bør oppbevares mørkt og kjølig, ved 4˚C.

Fjellmandelen har god holdbarhet og bør oppbevares mørkt og kjølig, ved 4–8 grader.

Fjellmandel er tilgjengelig i august, september, oktober, november.

Gårder i Sørøst som produserer Fjellmandel: .