Sesongkalender

Historiske tomater

Vi skal ikke så mange år tilbake før det kun var én type tomater i Norge, nemlig den vanlige runde. De senere år har tomatprodusentene utvidet utvalget enormt. Stig Jakob og Monica har tomater som lidenskap og har satt sammen et utvalg av de mange sortene de dyrker. Utvalget kan variere litt i forhold til tid på året og modningsgrad under høsting, men blandingen vil alltid inneholde fra 6 til 9 små tomatsorter, alle med unike farger og smaker. På Hanasand dyrkes det småvokste, smale og smakfulle sorter som Vacetto, Bamano, Tastery, Nebula, Lemonade, Zebrino, Mini kumato Dulcemiel og mye annet smågodt.

Dette er tomater som er perfekte å sette frem som snacks til gjesten, ha i en fargerik salat med litt finhakket løk, frisk basilikum og noen dråper god olivenolje, bruke som fargerikt tilbehør til kalde retter eller på buffeten.  Sist, men ikke minst, tomaten er mannens beste venn. Lykopenet gir tomaten den kraftige fargen – og den potente helseeffekten. Litt molje på tomaten øker opptaket av lykopen.

Det er viktig å huske at tomatene IKKE skal på et kaldt kjølerom, for da ødelegges de flotte aromaene. Tomater oppbevares best på 12-14 grader og bør spises romtempererte.

Historiske tomater er tilgjengelig i mai, juni, juli, august, september, oktober.

Gårder i Sørøst som produserer Historiske tomater: .