Sesongkalender

Plomme

Man kan nesten kjenne den søte, saftige og ikke særlig kraftige smaken av plommer bare man ser dem ligge der i rødt, gult, blått eller lilla. Norske plommer er manges favoritt, og har vært kjent her i tusen år og dyrket her siden 1500-tallet. De har kort lagringstid, så man er tjent med å nyte dem mens de er ferske, det vil si for det meste i august og september. På kort sikt kan de spises hele eller delt, og i grøt, pai, kaker og fruktsalater, men som saft, vin, syltetøy, glasert eller hermetisert lever de jo mye lengre. Noen norske plommesorter er Reves, Victoria, Victoria Nå, Avalon og Excalibur.

Ønsker du å fjerne skallet, gjør du dette enkelt ved å dyppe plommene i kokende vann til skallet slipper kjøttet. Men beholder du skallet på, er det verdt å vite at spiser du det får du i deg mye sunt kostfiber. Med tanke på at plommer selv ikke holder seg fine så lenge, er det interessant at plommer av alle slag inneholder rikelig med fenoler, kraftige oksidanter som beskytter cellene i kroppen mot for tidlig aldring. 

Plommer lagres  aller best i kjøleskap ved 2–4 ºC.

Plomme er tilgjengelig i august, september, oktober.

Gårder i Sørøst som produserer Plomme: .