Sesongkalender

Solanepe

Solanepe er kritthvit i kjøttet, flatrund og med en blå skolt. Sorten er relativt tidlig og ferske neper kan spises rå som de er uten å skrelles, ellers er stekte neper fantastisk godt tilbehør til både fisk og kjøttretter. Sent på sesongen og etter litt lagring får den en noe kraftigere smak og da bør den skrelles før bruk. Prøv gjerne rå neper, finrevet eller høvlet i tynne skiver, som en del av en salat – den unike smaken setter et tydelig særpreg. Nepen er kalorifattig, inneholder lite karbohydrater, er rik på C-vitamin og mineraler, og de er en fin kilde til B-vitaminet folat.

Neper er fattige på energi, men rike på kostfiber. De har et høyt innhold av vitamin C, og de er en fin kilde til B-vitaminet folat.

Neper kan oppbevares noen dager i kjøleskap. Fjern bladverket og oppbevar nepene i plastpose eller plastboks. Legg den gjerne i vann med litt presset sitron hvis du ikke skal bruke den med en gang.

Solanepe er tilgjengelig i mai, juni, juli, august, september, oktober.

Gårder i Sørøst som produserer Solanepe: .