Sesongkalender

Spirer

Det første som kommer ut av et frø er en spire og dette er det første stadiet til planten. Derfor kan en lage spirer av så og si alle planter; brokkoli, reddik, kløver, purre, hvitløk, rødbeter og så videre. Hadde en latt hver enkelt spire vokse seg stor, ville den blitt en fullvoksen plante. Vi kaller det for en spire inntil planten trenger mere næringsstoffer enn den finner lagret i frøet eller som den kan fange av solenergi. Når planten trenger flere næringsstoffer for å vokse seg større kaller vi det en plante. Derfor dyrkes spirene bare med luft, vann og lys.  Spirene brukes som topping på salater, smørbrød, på salatbuffeten, varmretter og mye annet. Det er visuelt, smakfullt og spennende. 

Spirer trenger forskjellig tid på å vokse seg til den rette størrelsen og det høstes ferske spirer hver dag, året rundt, grønne og små – og fulle av kraft og smak. Alt etter hvilket frø spiren dyrkes fra, får de næringsinnhold og antioksidanter som minner om den voksne planten.

Optimal lagringstemperatur er mellom 1 °C og 4°C. Spirer liker en jevn temperatur og kvaliteten går fort ned om denne svinger. 

Spirer er tilgjengelig i januar, februar, mars, april, mai, august, september, oktober, november, desember.

Gårder i Sørøst som produserer Spirer: Hoppestad.