Sesongkalender

Gyda gård

Jordeplene på Gyda gård blir ikke plukket fra trærne, om noe skulle tro det. Både på fransk og i noen norske dialekter omtaler man poteten som «jordeple».

Sigurd Strand Pedersen er lidenskapelig opptatt av gamle potetsorter og har gjennom flere år testet over 100 gamle sorter. En del av disse sortene dyrkes nå aktivt og årets avling vil i hovedsak bestå av sortene Fitjar og Grankongle som suppleres med Kirsebærpotet, Aspargespotet, Eggeplomme og Gammel Skånsk Sparris. De er både ulike og unike, der de har vokst opp i et vestvendt og solfylt miljø i Rogaland, rett ved sjøen Riskakverven, eller i Romsadalen, der Sigurd lager sine egne settepoteter og også avler opp noen av sortene. Åkrene her ligger ved Raumaelv. Begge stedene har god mineralrik sandjord og godt med sporstoff, som igjen gir god smak. Potetsortene er også svært rike på potetris, noe som Sigurd mener er viktig for å få god smak. Fotosyntese gir sødme til smaken! Det er ca. 4000 planter pr. mål og når disse har det bra blir knollene mange istedenfor store. Alle sortene kan karakteriseres som kokefaste, men likevel melne og leveres i fire størrelser.

Produkter som leveres til Kort & Godt: Gydas Jordepler

Gyda gård produserer også: Små gule poteter , Jordskokk

Sør