Bama

Hvordan oppbevare?

Triks og tips for oppbevaring av frukt og grønt.

En tommelfingerregel er at alle produkter som vokser UTE i Norge, tåler og har det bra i kjøleskap. Det kan være kål, rotgrønnsaker, brokkoli, salat og jordbær.

Her følger oppbevaringstips på en del produkter som det ofte er tvil om hvordan de skal oppbevares. Om du ønsker å lese oppbevaringstips for produkter som ikke er nevnt her, bruk søkefeltet øverst og se punkt under oppbevaring på hver enkelt produktside. 

Poteter

Liker det kaldt og mørkt, men ikke under 4 ºC, da blir de søtlige. 

Bananer

Liker ikke lavere enn 11 ºC, da blir de grå.

Ha dem på et eget fat, ikke sammen med epler eller pærer, det fremskynder modningen. 

Tomat og agurk

Skal ikke i kjøleskap. Oppbevares i romtemperatur. Tomaten mister mange av sine smaks- og aromaegenskaper ved kjølig lagring. Agurken kan fort bli glassaktig om den ligger kjølig.

Paprika

Paprika oppbevares best i temperatur mellom 8-12 ºC, gjerne i plastpose eller plastboks. Altså – den trives verken på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet. Den smaker bedre i romtemperatur, men holder seg best i kjøleskapet.

Løk (rød og gul)

Skal helst oppbevares tørt og mørkt i romtemperatur.

Avokado

Kan tåle kjøleskap, men da modnes den ikke videre. 

Asparges (grønn og hvit)

Asparges skal oppbevares mellom 2 og 4 ºC i kjøleskap. Om bunten kommer med strikk, ta den av og sett gjerne i et glass med vann. 

Bær (jordbær, blåbær og bringebær)

Bær skal oppbevares i kjøleskap, men sørg for å ta dem ut i romtemperatur ca en time før bruk. Da kommer den søte smaken og aromaen mye bedre frem.

Epler

Epler kan oppbevares både i kjølig og i romtemperatur. Lengre levetid i kjøleskap, men mister smak og aroma. Det vil uansett være tilstrekkelig god holdbarhet i romtemperatur.

Appelsiner, sitroner, klementiner og lime

Sitrusfrukter tåler kjøleskap, selv om de er tropiske. Det sammen med melon, men noe av aromaen forsvinner.

Hvitløk

Oppbevares i romtemperatur, gjerne i en skål. La skallet være på inntil den skal brukes.

Ananas

Blir glassaktig og skal helst ikke ligge i kjøleskap.