Bama

Lage selv og spise selv - 5 om dagen for småbarn

Barn som deltar i matlagingen, er ofte mer åpne for å smake på det de har vært med å skape. Det kan holde hardt å gjennomføre dette til daglig, men innimellom burde alle voksne la de små slippe til på kjøkkenet.

Alder og ferdigheter

En ettåring bruker hele armen, en toåring bruker hele hånden, mens en treåring etter hvert får god kontroll over fingrene sine. Alle barn kan være med å vaske og skylle grønnsaker, frukt og bær.

Ved fire års alder kan barnet delta i matlagingsaktiviteter som å skrubbe, skrelle, dele, rive, røre og helle. Det kan bli mye god mat av slikt! Råkost, salater, smoothie, suppe… nam!

Kutte selv?

Når barnet er fem-seks år er de klare for å kutte. En riktig kniv og en porsjon tålmodighet er en god start på kjøkkenveien.

Når du skal kutte grønnsaker brukes ofte «klo-metoden», enten du er liten eller stor. Dette beskytter hånden, men gir deg også god kontroll på hvor store bitene skal bli. Bøy fingrene og lag en klo.

Bøy det ytterste leddet inn og la det hvile på grønnsaken. Beveg kniven parallelt med det midterste fingerleddet når du skjærer. Pass på at grønnsakene som skal kuttes ligger stødig før du begynner å kutte.

Og husk, en sløv kniv er farligere enn en skarp. Sløve glipper, skarpe kutter. Lær barna klo-metoden, så blir de gode hjelpere på kjøkkenet – i trygge former!

Ut på tur

Ta gjerne barnet med på handlerunden også, og lær henne å kjenne igjen de ulike fruktene og grønnsakene der de ligger i butikken. Be om hjelp til å finne en rød paprika, en gul bananklase eller en grønn brokkoli. Dette er en lek, en liten utfordring for barnet, som både er morsom og lærerik. Etter hvert som barnet nærmer seg skolealderen kan hun også lære å se på kvaliteten på produktene - at det ikke er flekker, bløte områder eller tørre deler på den maten dere skal handle.