BAMA lanserer Agurknytt | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

BAMA lanserer Agurknytt

Sensasjonelle nyheter, viktige debatter og smakfulle oppskrifter er stikkordene for den ferske nyhetssatsingen til frukt- og grøntselskapet.

Med ny nettavis og egne nyhetssendinger skal Norges ledende selskap innen frukt og grønt sette dagsorden i frukt og grønt-avdelinger rundt om i landet. Sendingene får også egen TV-kokk som skal lage inspirerende retter av sesongens grønnsaker. 

Vi har lenge savnet en redaksjon som er fullstendig dedikert til norske grønnsaker.

– Det er altfor lite grønnsaksjournalistikk der ute. Jeg tipper det handler om ressurser, sier Øyvind Rafto som blir leder for Agurknyttsendingene.   

Rafto har jobbet som komiker og er best kjent fra humortrioen Raske Menn. Nå skifter han beite og starter opp i mediebransjen som nyhetsanker i Agurknytt.  

– For meg er dette en helt naturlig overgang. Som bergenser og komiker har jeg etterlignet nyhetsankere i årevis. Vi skal prege mediebildet med dagsaktuelle agurknyheter og ta de viktige grønnsaksdebattene ingen andre våger å ta, sier han og retter på slipset.   

Tar grønnsakene på alvor  

Agurknytt skal levere etterlengtet kvalitetsjournalistikk fra grønnsaksverden. Ambisjonene er å gjøre folk oppmerksom på når ulik frukt og grønnsaker er i sesong, slik at de kan velge lokalt.  

– Målet vårt er at Agurknytt skal være først ute med de viktigste sakene fra frukt og grønt-verden. Som den første helgrønne redaksjonen i Norge skal vi ta grønnsakene på alvor.  

Rafto tror det er stor etterspørsel i befolkningen etter både sunne og grønne nyheter. 

– Folk er utrolig opptatt av alt som er grønt, det være seg grønn energi, grønn politikk og grønn mat. Appetitten på både nyheter og grønnsaker er så stor at det er nesten rart ingen har gjort dette før oss.  

Navnet Agurknytt er for øvrig helt tilfeldig. Agurk er Raftos favorittgrønnsak, og dessuten er både agurker og andre grønnsaker i sesong om sommeren. Selv blir han like skuffet hvert år når han leser såkalte agurknyheter. 

– Det handler jo nesten aldri om agurker, sier en tydelig oppgitt Rafto.  

Reporter i åkeren  

Også tidligere komiker og skuespiller Håvard Lilleheie er hentet inn til Agurknytt-redaksjonen. Lilleheie er best kjent fra humorshowet Showman og fra barnetv-serien Labyrinten. Nå trer han inn i rollen som utegående reporter i Agurknytt.  

– Jeg har lenge ventet på denne muligheten. Å få jobben som reporter i Agurknytt er en drøm som endelig går i oppfyllelse. Alle journalister vet at den ekte jobben består i å være ute i felten, altså åkeren, ikke stå som en idiot med dress og slips i et nyhetsstudio.  

Lilleheie forteller at han har ønsket å jobbe med grønnsaker helt siden han lærte at tomat egentlig er en frukt.  

– Det er så mange utrolige historier om frukt og grønnsaker der ute som folk fortjener å høre. Min metode er å være der ute blant rotgrønnsaker og løkvekster og møte hverdagsheltene. 

Gravejournalistikk  

I tillegg til breaking news og gode historier fra åkeren skal Agurknytt også komme med store og små avsløringer. Lilleheie sier at redaksjonen også skal bedrive seriøs og kritisk gravejournalistikk.  

– Jeg har sett meg lei på at gravejournalister aldri graver i jorda. Kanskje de er redde for hva de kan komme til å finne? Hvem andre enn oss tør å fortelle hva som egentlig skjer i salathagene til folk? INGEN!  

Matglede med mesterkokk  

I tillegg til nyheter vil sendingene også ha med seg den prisvinnende mesterkokken Christian André Pettersen. Stjernekokken fra Bodø, som har blitt utropt til Årets Kokk, vil by på smaksrike og inspirerende oppskrifter ved bruk av sesongens frukt og grønnsaker.  

– Det er utrolig mye god mat i frukt og grønnsaker, og variasjonsmuligheter i både smak, tekstur og farger er enorme, sier Pettersen.

   

Den prisvinnende mesterkokken forteller at bruksområdene for grønnsakene er langt større enn folk klarer å huske når de står i butikken. I alle fall så lenge man velger sesonggrønnsaker.  

– Det finnes ikke noe mer magisk enn sesonger. De som har smakt en asparges eller en vårløk som kommer rett fra jordet på våren, og kjent den rike, tydelige smaken av en råvare i sesong, er solgt for alltid. Sesong handler om smak! Straks du forstår sesong er det ingen vei tilbake. De kobler oss til jorden og havet, til råvarene og ressursene, sier han mens blikket vandrer ut i luften og blir hengende. Lenge.   

–... Hallo? 

Følg med på TV-kokkens fantasifulle tvister på tradisjonelle retter under sommerens Agurknyttsendinger.  

Agurknytt går hele sommersesongen og starter opp i midten av juni med nyheter, debatter og inspirerende forbrukersaker.  

Følg med på vår sesongkalender her.