Bama

– Halvparten grønt på tallerkenen

I EAT-Lancet rapporten, som ble lansert 17.januar på landslagskjøkkenet, har 37 verdensledende forskere definert rammene for et sunt og bærekraftig kosthold for mennesker og miljøet.

Publisert

Det er første gang det legges frem en global forskningsrapport som presenterer en diett som vil sikre en sunn befolkning på 10 milliarder mennesker innen 2050, uten å overskride planetens tålegrenser.

På treningskjøkkenet for Kokkelandslaget presenterte Dr. Gunhild Stordalen (EAT), Prof. Johan Rockström (Potsdam Institute for Climate Impact Research og Stockholm Resilience Center) og Prof. Walter Willett (Harvard University) hovedfunnene i rapporten.

– Plantebasert mat utgjør en stor del av dietten, men det er også plass til kjøtt, fugl og fisk.  Jeg er stolt over å være norsk. Norge ligger i front når det gjelder å arbeide for å nå bærekraftsmålene. Vi ser at mat ikke bare er viktig, men også nøkkelen til å løse problemene, sier Gunhild Stordalen.

Dietten som er fremstilt i rapporten «The planetary health diet», vil føre til mindre forekomst av overvekt, fedme og livsstilssykdommer, samt redusert global oppvarming, minsket tap av biologisk mangfold, færre forstyrrelser av nitrogen- og fosforsykluser, og lavere bruk av vann- og arealressurser.

Samarbeid

Til verdenslanseringen deltok også utvikling- og bistandsminister Nikolai Astrup. Han var imponert over hvordan EAT på så kort tid har løftet temaet inn på den globale agendaen.

– Dette er grunnen til at UD har inngått samarbeid med EAT. De har fått frem ny kunnskap som vil være uvurderlig for handlingen som må til for å gjøre noe med problemet. Rapporten har skapt debatt, det er bra. Vi trenger kunnskap også når den utfordrer, sier ministeren.

Norge er for øvrig blant de første landene som har utarbeidet en handlingsplan for matsystemer innen utviklings- og bistandsarbeidet.

Miljøriktige retter

Basert på anbefalingene i rapporten, laget Christer Rødseth og Jan Erik Hauge fra Kokkelandslaget en rekke matretter. På menyen var blant annet ovnsbakte rotgrønnsaker, bakt torsk med pesto og varm bulgursalat og Chili Con Carne med blomkålris. Det er Lise Finckenhagen som har laget oppskriftene.

Oppskriftene ser du her!

– Hvor enkelt er det å fylle halvparten av tallerkenen med grønt?
– Det er helt uproblematisk og en kan lage så mye fantastisk. Folk tror nok at det tar tid, men det trenger det absolutt ikke å gjøre. Ta for eksempel blomkålris som ikke tar mer enn maks 10 til 15 minutter å lage, sier Rødseth.

– Hvordan lages blomkålris?
– Det er enkelt. Ta av de grønne stilkene på blomkålen, men ikke kast dem, og så kjør blomkålen i foodprosessor til den får en fin masse, eventuelt bruk et rivjern. Stek blomkålen i stekepanna med olje, litt salt og dryss over med ferske urter til slutt. Jeg anbefaler også å sprøsteke stilkene på blomkålen for så å drysse over blomkålrisen til slutt. Slik får en brukt hele råvaren.

Til sammen ble syv middagsretter presentert, i tillegg til to dagsmenyer bestående av faste måltider som frokost, lunsj, middag og mellommåltider.

Verdenslanseringen i Norge blir etterfulgt av 35 globale arrangementer.

EAT-Lancet-rapporten:

  • EAT og The Lancet (britisk medisinsk tidsskrift) har samlet 37 verdensledende forskere for å definere rammene for et sunt og bærekraftig kosthold for mennesker og miljøet.
  • I rapporten presenteres en diett som vil sikre en sunn befolkning på 10 milliarder mennesker innen 2050, uten å overskride planetens tålegrenser.
  • Selve rapporten ble publisert i The Lancet kl.00.30 den 17.januar og lansert for pressen på treningskjøkkenet til Kokkelandslaget samme dagen. Senere på dagen ble rapporten lansert til publikum i Aulaen på Universitetet i Oslo.
  • Verdenslanseringen i Norge blir etterfulgt av 35 globale arrangementer.