Bama

Internasjonal matsvinndag: - Slik bidrar vi

Verdens første internasjonale merkedag mot matsvinn går av stabelen 29. september. Det blir en dag med fokus på BAMAs viktigste miljømål, som vi gleder oss til å fortelle om.

Publisert


BAMA er med i en bransjeavtale om å kutte matsvinn. Derfor er vi forpliktet til å halvere matsvinnet vårt.

Egentlig må det halveres innen 2030, men vi har selv satt målet til 2025.

Og Alvhild Hedstein, direktør for bærekraft og innovasjon, sier BAMA allerede er på god vei mot å klare det. 

Dette gjør BAMA 

– I perioden 2016-2019 reduserte vi matsvinnet vårt med drøye 30 prosent, sier Hedstein og legger til:      

– Reduksjon av matsvinn er vårt viktigste miljømål, derfor jobber vi systematisk med dette hver eneste dag.   

Hedstein nevner blant annet at en del grønnsaker blir solgt til lavere pris i butikk. Hun sier også at grønnsaker som ikke kan selges som hel vare, brukes i BAMA Industris nydelige ferskforedlede varer.     

Og noen ting er ekstra nødvendig i kampen mot matsvinn, mener Hedstein: 

– Noe av det viktigste vi gjør, er å ha rett temperatur og å emballere produktene riktig. Det bidrar til god holdbarhet og kvalitet, og mindre matsvinn, sier hun.  
   

Hva kan du gjøre?   

Matsvinn er et stort problem på verdensbasis. Cirka 30-40 prosent av all mat som produseres blir kastet.  

Du lurer helt sikkert på om det finnes noe du kan bidra med selv, og det gjør det. 

Vi kan alle bidra til å kaste mindre mat. I gjennomsnitt kaster hver enkelt av oss 44 kilo mat i året. Derfor har vi satt opp noen enkle punkter, som kan spare husholdningen din for mye matsøppel.   

  • Planlegging: Lag ukemenyer  
  • Lagring: Sørg for å bruke de eldste varene først, og ha riktig temperatur i kjøleskapet. Fryseren kan også spare deg for mye matsvinn. Her er det bare å fryse ned rester. Superpraktisk i en travel hverdag.   
  • Restemat: Lag retter av det du har til overs.   
  • Utnytt hele råvaren: Både stilker og blader er spiselige.  
  • Kommunikasjon: Snakk om matsvinn, og del kunnskapen din med venner og kjente.   
  • Serveringer: Benytt mindre tallerkener, eller ta mindre porsjoner. Det er lov å forsyne seg to ganger.