Bama

Store navn gjestet Norges mest bærekraftige fotballcup

En rekke miljøvennlige tiltak, Gunhild Stordalen fra EAT og YouTube-stjerna Randulle bidro til at Eat Move Sleep-cup i Os ble unik.

For å skape landets mest bærekraftige cup ble en rekke tiltak som er bra for miljøet satt i sving: sunn mat og drikke, betydelig redusering av plast og en viktig oppfordring til alle om å gå eller sykle til og fra idrettsarrangementet.

Se videointervju med Gunhild Stordalen om hvorfor Eat Move Sleep er så viktig i arbeidet for et bærekraftig samfunn. 


Et folkehav hadde møtt opp for å se og høre Gunhild Stordalen fra EAT, ordføreren i Os, Marie Lunde Bruarøy, og YouTube-stjernen, Randulle (Sander Austad Dale)

170 lag var påmeldt til fotballcupen som samlet mer enn 5000 deltakere, familie og venner gjennom helgen, 2.-3.juni. Nærmiljøet hadde blitt invitert til å ta del i begivenheten på lørdag og flere møtte opp med stor entusiasme.

Små grep

Miljøvernforkjemper og president i EAT, Gunhild Stordalen, åpnet showet med å skryte av cupen og kom med en viktig oppfordring om å tenke bærekraft i idretten.

– Fotball er den største idrettsgrenen i Norge, her når vi mange. Hvis man gjennom fotballen kan kommunisere og inspirere til tiltak som er bra for helsa vår, som også er bra for miljøet, er det helt fantastisk, sa Gunhild og fortsatte:

– Denne cupen er med å sette standarden for fremtidige cuper. Summen av alle små grep utgjør noe stort, sa Gunhild.

Siden hun var barn har hun vært opptatt av miljøet. For henne er det viktig å formidle at alle må gjøre litt hver for å bidra til en god, bærekraftig utvikling.

– Det handler om å finne gode løsninger som er bra for helsa, for dyrene, for menneskene som produserer maten og verden. Det betyr å spise mindre kjøtt, mer plantebasert og å spise mye frukt og grønnsaker. Vi kan alle bidra til å gjøre en forskjell.

Kunnskapsformidler

Årets gamer, Sander Austad Dale, bedre kjent som Randulle ga innblikk i livsstilen som gamer. De som trodde at profesjonelle gamere spiste mye godteri og spilte om natta, fikk seg nok en overraskelse.

– Siden jeg spiller kompetitivt er kombinasjonen av å trene, spise mye frukt og bær og søvn ekstremt viktig for å prestere. Jeg spiller på dagtid for å få tilstrekkelig med søvn om natta, fortalte den populære YouTube-stjerna fra scenen til alle de ivrige barna.

BAMA er en pådriver av bærekraftig utvikling, og idretten er en av flere viktig arenaer å formidle dette.

– I flere år har BAMA samarbeidet med fotballen hvor vi møter mange mennesker i Norge. Sammen med EAT og Norges Fotballforbund jobber vi med å kommunisere bærekraft og gode tiltak for å redde planeten, sa administrerende direktør i BAMA, Rune Flaen.

Fakta om cupen:

  • Norges mest bærekraftige cup ble arrangert 2.-3.juni i Os
  • Kun sunn mat og drikke ble servert
  • Fokus på avfallssortering og matsvinn
  • Det ble benyttet et minimum av plast i serveringen
  • Deltakere, publikum og funksjonærer ble belønnet for å ankomme cupen uten bil
  • I seks år har Os Fotball arrangert cuper, tre år som Bendit Cup-arrangør og de tre siste årene som Eat Move Sleep-ambassadør
  • Gunhild Stordalen fra EAT, ordføreren i Os, Marie Lunde Bruarøy, og YouTube-stjernen, Randulle (Sander Austad Dale), besøkte cupen med budskap til publikum om bærekraft, matsvinn og helse