Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Dette lurer dere på om grapefrukt

Hva smaker grapefrukt? Og hva er egentlig forskjellen på grapefrukt og rød appelsin? Vi har samlet de mest stilte grapefrukt-spørsmålene og gir deg svaret!

Dette lurer dere på om grapefrukt

Hva smaker egentlig grapefrukt?

Grapefrukt har en frisk, søt og lett bitter smak – det er en liten smaksopplevelse i seg selv. Cevita-sortene heter Sunrise og Ruby Red og kan kjennetegnes ved at grapefruktene er store, saftige og har en uimotståelig rødfarge i fruktkjøttet.

Hvor mange kalorier er det i en grapefrukt?

En grapefrukt inneholder 43 kalorier per 100 gram. En gjennomsnittlig grapefrukt veier ca. 225 gram – det vil si at den inneholder ca. 97 (96,7) kalorier.

Hva er forskjellen på grapefrukt og rød appelsin?

Rød appelsin og grapefrukt ser kanskje like ut, men er veldig forskjellige både når det kommer til sort og smak. Grapefrukt er en krysning mellom appelsin og pomelo, som gjør smaken søt og lett bitter. Rød appelsin er en appelsinsort og er en av de søteste sitrusfruktene vi har. I utseende er begge oransje i skallet, men grapefruktskallet er ofte mykere og tykkere.

Hvor kommer grapefrukten fra?

Opprinnelsen til grapefrukt er noe omdiskutert, men det antas at den først oppstod på Barbados i Karibia. Der skjedde det en tilfeldig krysspollinering mellom appelsin og pomelo, som resulterte i grapefrukten.

Hvordan lager man grapefruktjuice?

Grapefruktjuice, i likhet med juice av andre sitrusfrukter, lager du ved å presse frukten ved hjelp av en juicepresse eller en håndpresse. Bruk gjerne en sil om du ikke vil ha fruktkjøtt i juicen.

Det er enkelt å presse sin egen juice av grapefrukt.

Hva er grapefruktdietten?

Grapefruktdietten, eller Hollywood-dietten, som den også ble kalt, var en av de første trenddiettene som ble introdusert på 90-tallet. Dietten fikk mye oppmerksomhet i populærkulturen og gikk ut på å spise grapefrukt og drikke grapefruktjuice til alle måltid. Dietten var nokså streng og det tok ikke mange år før den gikk ut på dato.

Er grapefrukt low FODMAP?

Grapefrukt regnes som en sitrusfrukt med middels høyt FODMAP-innhold. Den kan da inntas i begrensede mengder*. 

Hva har grapefrukt å si for blodtrykket?

Grapefrukt og blodtrykk har ikke nødvendigvis en sammenheng, men grapefrukt og blodtrykksmedisin har derimot en*. Når man spiser grapefrukt må man være oppmerksom på at både frukten, og juicen, bør inntas med forsiktig ved bruk av visse medikamenter. Sjekk med din lege hvis du bruker faste medisiner.

Hvordan uttaler man grapefrukt?

Grapefrukt er et litt forvirrende ord ettersom det er en blanding av engelsk og norsk. På engelsk sier man «grapefruit» og på norsk kan man si både «grei-p-frukt» eller «gre-p-frukt».

Hvordan skreller du grapefrukt?

Det er mye enklere å skrelle grapefrukt enn man tror ­– det krever bare litt tålmodighet. Begynn med å snitte skallet i fire fra topp til bunn og skrell av skallet. Del grapefrukten i to plukk ut fruktkjøttet fra hvert segment. Du kan se hele framgangsmåten her.

Hvorfor er grapefrukt sunt?

Grapefrukt har et lavt innhold av energi og fett, men et høyt innhold av vitamin C og kostfiber. Om du spiser en hel grapefrukt dekker du 60 % av dagsbehovet for vitamin C. Vitamin C bidrar til et normalt immunforsvar, virker som en antioksidant og bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Det kan derfor være smart å ta seg en grapefrukt til frokosten, slik at du kan starte dagen med litt ekstra energi.

*https://helse-bergen.no/seksjon/Nasjonal%20kompetansetjeneste%20for%20funksjonell%20mage-tarmsykdommer/Documents/FODMAP-brosjyre.pdf

**https://nhi.no/kosthold/forebyggende-kost-og-sykdom/advarer-mot-a-blande-grapefrukt-og-medisiner/