Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

3 sommerlige retter med sesongens blomkål og brokkoli

Nå er disse to smaksrike «slektningene» på vei fra jordet til bordet, og alle ganer gleder seg.

3 sommerlige retter med sesongens blomkål og brokkoli

Norsk blomkål og brokkoli er i en klasse for seg selv, og bak hver grønnsak ligger det mye tid og arbeid. Brokkolien og blomkålen har fått modne langsomt i norsk klima, som gir dem en utrolig konsistens. Kjølige netter og lyse sommerdager fyller grønnsakene med masse smak og farge.

Blomkål og brokkoli tilhører begge kålfamilien. Dessuten er de rike på vitamin C og kostfiber, og inneholder folat og kalium. Duoen er derimot langt fattigere på kalorier og fett, så her har vi mat som kan nytes både hverdag og helg.

Dette er grønnsaker som kan spises fra topp til bunn; det er all grunn til også å spise stilken. Den har en god tekstur og smak, og fortjener en plass på tallerkenen i stedet for å forsvinne i matkomposten. Prøv for eksempel en salat laget med finstrimlet brokkolistilk og asiatiske smaker. 

Helt rå

Visste du at blomkålsprodusentene bruker kålens blader til å beskytte den mot varme på dagtid og kulde om natten? Dette er nemlig en grønnsak som krever riktig håndlag for å bli slik vi kjenner den.

Du kan tilberede brokkoli og blomkål på mange ulike måter – prøv å bake, dampe eller koke, for ikke å snakke om å bruke dem rå. Del opp i fine buketter, skiv dem tynt eller hakk dem fint i små biter.

Blomkålens smak, struktur og tyggemotstand gjør dessuten at den fint kan erstatte kjøtt i matretter. Prøv deg for eksempel på blomkåltaco, der kjøttdeigen erstattes av finhakket blomkål pannestekt i litt olje. Eller en knasende blomkålsalat med løvtynne skiver av blomkål på en seng av pesto med basilikum, kruspersille, sitron, cashewnøtter og parmesan.

Godt på grillen

På sommeren ønsker vi oss gode og ukompliserte oppskrifter. Det er også en tid for grilling og det finnes omtrent ikke en eneste grønnsak som ikke kan grilles. Hva med å prøve grillet brokkoli i tospann med en luftig rømmedressing som er smaksatt med sitron og parmesan?

Oppbevaring

Går det litt tid fra grønnsakene er innkjøpt til du får brukt dem? Da trives både blomkål og brokkoli best i kjøleskapet. La dem ligge i temperaturer på under 4 °C, godt innpakket i plast eller bivokspapir slik at de ikke mister fuktighet.