Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Nyt smaken av fersk buntløk og vårløk

Det gjelder å gripe muligheten når den er der, for norsk buntløk og vårløk har kort sesong – og den befinner vi oss i akkurat nå.

Nyhøstet løk har en langt søtere og mildere smak enn vanlig, tørket løk. Dessuten er konsistensen herlig saftig når den kommer rett fra åkeren. Løken har modnet langsomt gjennom en sommer med lange, lyse dager og kjølige netter – og det er nettopp det norske klimaet som gir grønnsaken den høye kvaliteten.

Smaksetteren

Løk er en av basisingrediensene i matlaging, det vil si at den ofte brukes som smaksetter i supper, sauser og andre retter. Løk er en super råvare som vi gjerne kan spise hver dag – den inneholder nemlig lite kalorier, men har rikelig med kostfiber. Blant annet fibertypen inulin, som får en søt smak når løken varmebehandles. Vårløken inneholder i tillegg mye vitamin K, vitamin C og B-vitaminet folat.

Den ferske buntløken du finner i butikk nå, kommer i to varianter – gul og rød. De smaker forholdsvis likt, men det gir en fin fargeeffekt å bruke de i tospann. Prøv dem for eksempel i helbakt løkbombesalat som tilberedes på grillen og får følge av syltet rødløk, revet ost, sprøstekt bacon, rømme og friske urter.

Småvokst delikatesse

Vårløk minner smaksmessig om en blanding av purre og gressløk, men er rett og slett vanlig løk som høstes før den er fullt utvokst. Det gir en enda mildere smak enn den ferske buntløken, og gjør at vårløken kan brukes rå i salat eller som garnityr. Du kan selvsagt også nyte den varm. Smørdampet vårløk er en delikatesse, og den smaker også godt enten den stekes eller er med i en wokrett. Husk at vårløken ikke skal varmebehandles så lenge, på den måten beholdes både smak og konsistens best mulig.

Vårløk er ferskvare, men kan oppbevares noen dager i kjøleskap på mellom 2 og 4 °C, pakket inn i en plastpose eller plastboks med tett lokk. Ikke vent for lenge med å bruke den – et forslag er vårløkpannekaker med asiatisk vri. En lett og smaksrik rett som passer godt nå på sommeren.

Spiselig løkgress

Med så gode råvarer er det fint å bruke så mye som mulig av grønnsakene. Både på vårløk og buntløk kan du spise det grønne løkgresset – smaken ligner på gressløk. Skyll, snitt det i ringer og bruk det i salater eller som topping på nesten enhver rett, som for eksempel på en soyakaramellisert løktoast.

Tørr luft

Fersk buntløk trives, i likhet med den tørkede varianten, aller best i tørr luft, og kan lagres i opptil et par uker. Kjøleskapet kan fungere om sommeren hvis du skal lagre den lenge, ellers går det greit med romtemperatur. Husk å holde løken langt unna varme, direkte sol og fuktighet. 

Les også