Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Tre knallgode retter med sesongens norske tomater

Her er tre kjappe retter som du bør prøve nå som norske tomater er på sitt beste. Smaksløkene dine vil takke deg!

Tre knallgode retter med sesongens norske tomater

Glad i ferske, modne tomater? Det er du ikke alene om! Derfor jobber Gartner-produsenter på høygir med å dyrke saftige røde godbiter som vi kan nyte rå eller i en matrett. Den korte veien fra gård til butikk gjør at alle de gode smakene er på sitt beste når du kjøper dem – og spiser dem. For det er ingen grunn til å vente når du har fått norske tomater inn på kjøkkenet ditt!

Fyll tallerkenen med tomater

Noen havner garantert rett i munnen, men tomater er også supre når du skal lage velsmakende retter til hverdagsmiddagen. Ved å varmebehandle tomatene, får du frem mer av sødmen og smaken. Og selv om tomater gjør seg godt som tilbehør, er det jo all grunn til å la dem spille hovedrollen på tallerkenen. Gjerne i tospann med løk, som er en perfekt match smaksmessig. Prøv tomatsalat med avokado, koriander og mynte, eller del tomatene i to og legg på grillen med snittflaten ned. Klassikeren bruschetta, der en grillet skive med godt brød får selskap av hakket tomat, litt basilikum, hvitløk og olivenolje, er ei heller å forakte. Og på varme sommerdager er gazpacho-suppe leskende og avkjølende.

Friske tomater med parmesancrunch

Norsk klima – til tomatenes beste

Tomatplantene arbeider hardt for å gi gode avlinger, og følges nøye opp av produsentene fra frøene settes i jorden til det er på tide å høste og sende av gårde de modne tomatene. Og norske tomatdyrkere får god hjelp av naturen: Det norske sommerklimaets lange, lyse dager og kjølige netter gir lang modningstid som lar tomatene få utvikle smak, farge og konsistens fullt ut. Gartners tomater kommer fra Ryfylke, der refleksjonen fra fjordspeilet gir helt spesielle lysforhold som er optimale for tomatplantene – uansett om de heter Juanita, Rødme eller Romanse. Disse Gartner-tomatene finnes i butikk nå; alle er like gode, men med unike egenskaper som gjør de godt egnet til bestemte retter.

Juanita er en klasetomat som de aller fleste vil like, med en søt, aromatisk smak, mild honningraroma og en touch av syrlighet. Denne cherrytomaten modnes på stilk og høstes på gren, noe som hever smaken.

Rødme vinner kanskje førstepremien for mest sjarmerende tomatnavn, og har en herlig rødfarge. De kalles gjerne for cocktailtomater, og kan varmebehandles eller spises akkurat som de er. Rødme-tomater har en aromatisk, frisk smak med en mild sødme i ettersmaken, og modnes i likhet med Juanita på gren, og selges festet til stilken.

Romanse har en søt og frisk smak. Miniplommetomaten har en vakker oval form og fast fruktkjøtt som gjør den enkel å dele, hvis du da ikke bare bruker tomatene hele rett fra pakken. Veldig fristende å putte rett i munnen, og et herlig innslag i salaten.

Vanskelig å velge? Da kan du se etter Gartners tomatmiks med forskjellige tomatsorter som kan spises rett fra begeret eller brukes i salat.

Tomatrisotto med Juanitatomater

 

Kjøleskapet eller kjøkkenbenken? 

Det er mange meninger om hvordan tomater best oppbevares. 12 °C er fasit, men kan være vanskelig å få til i praksis. En sval matkjeller eller bod kan være løsningen, eventuelt et vinskap hvis du har det. Det går an å ha tomatene i kjøleskapet hvis det er lenge til de skal brukes. Husk i så fall å ta dem ut i god tid før de skal spises. Kjøleskapet gjør at smaken forsvinner, og tomatene behøver noen timer i romtemperatur for å «tine opp» smaksmolekylene igjen. Konklusjonen må nesten være at det beste er å behandle tomatene som den ferskvaren de er, og spis dem heller før enn senere. Det burde ikke være så vanskelig!

Bakte Romansetomater med torsk

Visste du dette om tomaten?

  • Tomater er fattige på kalorier, men rike på vitamin C. De inneholder også mineralet kalium og plantestoffet lykopen, som tas enklere opp i kroppen om man varmebehandler tomatene sammen med litt planteolje. Nyt tomatene som en del av et sunt kosthold. Vitamin C bidrar til et normalt immunforsvar og reduserer tretthet og utmattelse.
  • Tomatplanten er botanisk sett ikke en grønnsak, men en frukt. Og selve tomaten regnes som bær.
  • Tomaten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men har vært i Europa siden 1500-tallet.