Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Vårt fotavtrykk

Vi produserer bærekraftig mat, men… hva betyr egentlig det? FN forklarer det på en enkel måte. I bærekraftsmålene slår organisasjonen fast at verden har mer enn nok mat til at alle skal kunne spise seg mette. Men da må maten som produseres tas bedre vare på.

«Dette kan blant annet gjøres ved mer lokal matproduksjon, å produsere mer bærekraftig samt å utnytte ressursene våre i jordbruk (…) på en bedre måte. Videre er det viktig at vi ikke kaster mat.»

Med disse få linjene oppsummerer egentlig FN essensen av Grønne Folk. Om hva som motiverer oss, og om de fire måtene vi prøver å utgjøre en forskjell på. Vi vet nemlig at hvis vi klarer det, da reduseres vårt fotavtrykk på miljøet.

Vi redder mat

Å gjøre en innsats for å redusere matsvinn er selve utgangspunktet for vår begynnelse. Det er en felles overbevisning som vi i Grønne Folk deler og som er grunnen til at vi opplever en dypere mening i jobbene våre.

Den overbevisningen handler om at Norge og verden må dyrke og foredle mer næringsrik mat, samtidig som vi utnytter potensialet i alle grønnsakene som trekkes opp av jorda. Det inkluderer også de grønnsakene som viker fra normen med tanke på størrelse og krumming.

Vi fikk gjennomslag for vårt grønnsakssyn da dagligvarehandelen tok konseptet vårt inn sitt sortiment. Det var en stor dag for oss! Nå jobber vi for at flest mulig unge, gamle, småbarnsforeldre, studenter, vegetarianere, vestlendinger, sykepleiere, RBK-supportere, speidere og livsnytere, kort sagt alle som verdsetter god og næringsrik mat, skal bli bedre kjent med produktene våre!

Vi bidrar til et grønnere kosthold

Mange nordmenn har et variert kosthold og spiser mye grønnsaker. Likevel er myndighetene klare på at det er et stort antall innbyggere som vil oppleve en positiv helseeffekt ved å spise mer grønnsaker.

Heldigvis er flertallet av nordmenn enige! Snaut halvparten av oss vil nemlig spise grønnere. Den irriterende tidsklemma må nok imidlertid ta en stor del av skylden for at det ikke skjer, og at få av oss klarer spise grønnere i en travel hverdag. I stedet fylles ofte magen med usunne alternativer uten tilstrekkelig næringsinnhold.

Men for å lykkes med å få folk flest til å spise mer bærekraftig mat, må det mer til enn bare at den er næringsrik. Maten må også smake godt. Og den må se fristende ut. Og den må være helt normal. Og den må være enkel å lage.

Det er her Grønne Folk og våre produkter kommer inn. Vi huker av på alle disse kriteriene. Derfor kan vi med hånden på hjertet si at vi bidrar til et grønnere kosthold!

Vi satser lokalt

Lokal mat er flott, og ureiste råvarer er jaggu ikke dårlig!

Vi er så heldige å ha cirka 40 produsenter i Frosta-regionen som leverer grønnsakene sine til produksjonskjøkkenet vårt. Det er vi veldig takknemlige for! Litt fordi vi kjenner dem godt og synes det er hyggelig å slå av en prat, men mest fordi det gjør at vi har svært lave transportutslipp. Produsentene rekker rett og slett ikke mange minuttene i traktoren før de ankommer produksjonskjøkkkenet med det vi kaller «ureist» mat.

Og apropos kjøkkenet vårt. Det ligger i industrianlegget som tidligere var meieriet i kommunen. Uten det hadde Grønne Folk aldri blitt en realitet. For oss er det viktig å bruke mulighetene rundt oss til å styrke den lokale verdiskapningen. Å blåse liv i et nedlagt meieri er et uttrykk for en slik tankegang, akkurat som å satse på både produksjon og videreforedling på samme sted er det. Og skulle vi klare å inspirere andre landbruksaktører til også å tenke enda mer lokalt, da ville ingenting gledet oss mer!

Vi tør å tenke nytt

Alle gründere synes det er gøy å tenke nytt. Det gjelder også i høyeste grad oss i Grønne Folk! Men du lurer kanskje på hva vi ligger våkne og tenker på om natten, for så å finne svar på neste dag? Jo, det handler om at det finnes mange små og store grønnsaker, planter og urter som ennå ikke har slått rot i Norge. Men; kanskje det går an å tilpasse vekstforholdene for noen av dem, slik at vi i fremtiden kan tilby enda flere spennende og smakfulle Grønne Folk-produkter?

Det er derfor vi har testet bruk av ertemel, lagd av norske erter. Naboen dyrker dem, og en lokal mølle maler ertene til mel. Vi har også  testet ut dyrking av hvitløk og vi jakter på metoder for å dyrke bønner og å nyttiggjøre oss proteinkilden i matproduksjonen.

Og det er ikke bare i produksjonen av mat som vi innoverer. Alle ønsker unødvendig bruk av emballasje til livs. Vårt bidrag er at vi pakker maten vår uten å tilsette gassblanding, en såkalt modifisert atmosfære (MAP). Dermed sparer vi masse emballasje hver gang vi pakker et produkt!

Å innovere er gøy – nesten like gøy som å jobbe med bærekraftig landbruk! Vi i Grønne Folk stortrives med begge deler, og vi gleder oss til fortsettelsen.