Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Er fremtidens mat belgvekster?

Vi spiser stadig mindre kjøtt i hverdagen og den norske befolkningen har fått opp øynene for proteinrike vekster som bønner, kikerter og linser. Samtidig er det mange som synes det kan være vanskelig å tilberede belgfrukter - derfor har vi utviklet en serie med produkter som gjør det lettere å få i seg de proteinrike vekstene!

Er fremtidens mat belgvekster?

Et grønnere skifte

De siste årene har det vært et stort fokus på kostholdsråd knyttet til forbruk av rødt kjøtt og andre animalske produkter. Vi spiser stadig mindre kjøtt i hverdagen, og folk ser seg om etter nye proteinkilder som er enkle å tilberede og samtidig smaker godt. Tidligere i år publiserte Danmark nye kostholdsråd der de oppfordrer sine innbyggere til å ikke spise mer enn 350 gram hvitt eller rødt kjøtt i uken, og samtidig øke inntaket av belgvekster som bønner, linser og kikerter til 100 gram om dagen. Rådene ble tatt imot med både glede og frustrasjon, men de aller fleste mente at de nye rådene var et skritt i riktig retning mot en mer klimavennlig tallerken.

En hyllest til belgvekstene

Den 10. Februar 2019 markerte FN for første gang en ny merkedag, nemlig Verdens Dag for Belgfrukter. Dagen ble opprettet for å øke bevisstheten rundt belgfrukter og deres ernæringsmessige fordeler, samt å opplyse om vekstenes klimavennlighet. Dette gjorde fokuset rundt belgvekstene enda større, og inspirerte flere til å ta de i bruk under den ukentlige matlagningen.

Belgvekstenes mange muligheter

De siste årene har forbruket av bønner, linser og kikerter tatt seg opp her til lands, og belgvekstene har fått bein å gå på. Historisk sett har vi tradisjoner med en annen belgvekst som har blitt mindre populær, nemlig erten, som fortsatt spises fra tid til annen i norske husholdninger. For mange kan belgvekster føles som en vanskelig vare å ta med seg hjem fra butikken. Mange forbinder dem med å være tidkrevende, ettersom at mange belgvekster må legges i bløt før de tilberedes. I tillegg er det flere som lurer på hvordan de ulike vekstene skal serveres, og ikke minst - til hva. Heldigvis kan vi hjelpe til med det!

Godt til tidsklemma

​Vi i Grønn & Frisk har utviklet en produktserie med grønnere middagstilbehør som vi har kalt Godt Til. Produktene er basert på ulike belgvekster og er et perfekt alternativ for deg som vil servere godt middagstilbehør, men opplever at tiden ikke strekker til. Serien består av tre ulike salater der belgvekster som linser, bønner og kikerter har hovedrollen.

Hver miks kommer også med en anbefaling om hva produktet best passer til, som gjør middagsplanleggingen enda enklere. Det har aldri vært lettere å spise proteinholdige og smakfulle belgvekster med god samvittighet!