Bama

Gjøre selv – små barn lager mat!

Barn som deltar i matlagingen, er ofte mer åpne for å smake på det de har vært med å skape. Det kan holde hardt å gjennomføre dette til daglig, men innimellom burde alle voksne la de små slippe til på kjøkkenet.

Ikke bare lærer barnet mye om råvarer og hvordan man skal behandle maten, men det er også god trening av finmotorikken, språket og samarbeidsevnen.

En ettåring bruker hele armen, en toåring bruker hele hånden, mens en treåring etter hvert får god kontroll over fingrene sine. Og ved fire års alder kan barna delta i matlagingsaktiviteter som å skylle, vaske, skrubbe, skrelle, dele, røre og helle. 

Ta gjerne barnet med på handlerunden også, og lær henne å kjenne igjen de ulike fruktene og grønnsakene der de ligger i butikken. Be om hjelp til å finne en rød paprika, en gul bananklase eller en grønn brokkoli. Dette er en lek, en liten utfordring for barnet, som både er morsom og lærerik. Etter hvert som barnet nærmer seg skolealderen kan hun også lære å se på kvaliteten på produktene - at det ikke er flekker, bløte områder eller tørre deler på den maten dere skal handle. 

Dersom barnet ditt går i en barnehage der det ikke er matservering, er det opp til deg å fylle matpakken både til lunsj og til ettermiddagsmåltidet. Frukt og grønnsaker hører naturlig med til disse måltidene. Mange barn har en yndlingsfrukt eller -grønnsak, og det er helt ok å servere denne ofte, dersom det er det eneste som barnet vil ha. En annen mulighet er å legge frem tre ulike valg før du pakker matboksen, og la barnet selv velge. Det er mye lettere å spise det man selv har valgt! 

Helt fra barnet er bitte lite, er det fint å bruke frukt og grønnsaker som snacks og mellommåltid. Ta deg bryderiet med å kutte opp i biter, båter, staver og ringer - det gjør at barna (og sannsynligvis også alle andre som går forbi fatet) spiser mye mer enn de ellers ville ha gjort. Bli ikke forbauset om du må fylle på ganske snart!