Bama

Seks sunne og raske matpakker

Tusenvis av matpakker befinner seg i skolesekker over hele landet. De vil ha stor betydning for dem som bærer dem. Så hva er det viktigste å tenke på når du lager en matpakke? Jo, at barnet spiser den!

Ikke legg lista for høyt når det gjelder å lage matpakke! Brødskiver, enkelt pålegg og frukt, bær eller grønnsaker er mer enn bra nok. Ingen har noensinne lidd noen nød av å ikke få stjerneformede brødskiver.

Bruk gjerne en matboks med flere rom. Da slipper ting å blande seg, og det er enkelt og delikat for ungene å spise. Kornvarer, frukt og grønt går igjen i matpakkene og er helt supert, men om man ønsker variasjon, hva med å bruke middagsrester, fiskekaker eller omelett?

Barna vet som regel hva de liker, så det kan lønne seg å gi dem et par alternativer å velge mellom. God dialog med de små og bittelitt planlegging, gjør matpakkelagingen betydelig enklere. Frukt, grønt og bær gjør matpakken fargerik, og bidrar til å nå målet om 5 om dagen! Her er seks forslag som tre barn på henholdsvis fire, åtte og ti år har godkjent:

Grov tortilla med kremost, skinke og grønnsaker
Miniknekkebrød med kremost og ost/skinke
Grove brødskiver med egg/kaviar og ost/skinke eller prim
Fiskekaker, eggerøre og avocado
Rundstykker med leverpostei og brunost
Yoghurt naturell med granola og bær, evt syltetøy el.

Frukt og grønnsaker som egner seg godt i matpakken:

  • Appelsin
  • Druer
  • Banan
  • Kiwi
  • Hageblåbær
  • Gulrot
  • Sukkererter
  • Nepe
  • Kålrot
  • Agurk
  • Cherrytomater
  • Avocado
  • Paprika
  • Eplebåter (dyppet i appelsinjuice eller sammen med appelsin for å ikke bli brun)