Bama

Studenter: Samarbeid i bofellesskap

Bor du sammen med noen på hybel eller studentleilighet, er det lett å bli flinkere til å lage mat. Her får du tips til hvordan du planlegger og legger opp handlingen. Det hele er sunt, raskt og billig!

Planlegg i god tid

Om det har stått skralt til med matlagingen en stund, er det på tide med et husråd. Planlegg en fast meny (det er det enkleste) på for eksempel 14 dager. Plott inn hvem som evt ikke er til stede noen av dagene (så trenger dere ikke handle og lage for mye mat). Sett opp et felles middagsbudsjett, lag gjerne en egen konto for dette.

Fordel ansvaret for handling og middagslaging for to uker av gangen. Gjerne hver for dere, men se også på mulighetene for å handle sammen, eller være to kokker noen av dagene. Når de to ukene er gjennomført, er det på tide med et nytt husråd. Det vil gå fortere denne gangen, for nå har dere en meny dere sikkert er ganske fornøyd med, så mye kan ”resirkuleres”. 

Shopping = sam-handling

Det er lurt å handle inn mye på en gang, for eksempel en gang i uken, og så heller supplere med enkelte ferskvarer underveis. Handler dere inn stort, blir det faktisk billigere i lengden. Vet dere at dere trenger poteter til flere middager i en uke, lønner det seg å kjøpe en stor pose enn en liten en. Det samme med fisk, kylling, kjøttdeig – det er billigere i stort. Sjekk holdbarhetsdatoen på det som dere handler, så dere er sikre på at det holder frem til da dere trenger maten. Har dere valget mellom flere butikker, er det penger å spare på å lete etter tilbud.

Et sikkert tips er å handle inn mye frukt og grønt – det er, per kilo, noe av det billigste du kan handle inn, samtidig som det er supersunt og mettende. Rotgrønnsaker holder seg lenge i kjøleskapet, mens epler, bananer, mango, tomat og agurk trives best på benken, så det burde ikke være oppbevaringsplassen det kommer an på.