Bama

5 friske retter i sommervarmen

Når det er varmt tar appetitten ferie og man kan oppleve å bli matlei. Kroppen fyser på mat som er salt og saftig. Hvorfor er det slik?

Alle kroppens funksjoner, inkludert fordøyelsen, produserer varme. En kropp som jobber på spreng for å kjøle seg ned prioriterer ikke fordøyelsessystemet, noe som innebærer at sultfølelsen blir redusert. I tillegg setter kroppen i gang svetteprosessen, og du taper væske og mineraler. Dehydrering bidrar også til nedsatt appetitt.

Tap av salter og væske gjør at kroppen trenger påfyll av dette, og du får lyst på salt og saftig mat. Nedsatt appetitt gjør at «lette» kalde retter frister mer enn varme «tunge» middagsmåltider. Her er fem favoritter som kan vekke appetitten, selv i sommervarmen:

Pokebolle med laks og blomkålris

Dette trenger du:

½ blomkål
½ mango
1 liten gulrot
80 g laksefileter, rå
2 stk reddiker i skiver
¼ agurk i skiver
50 g rødkål
1 stilk vårløk
3 ss syltet ingefær
Soyasaus
Olje til steking
Salt og pepper

Slik gjør du:

  • Rens og riv blomkålen med et rivjern
  • Varm en stekepanne med litt olivenolje
  • Stek blomkålen over høy varme i et par minutter, krydre lett med salt og pepper. Ha «blokmålrisen» over i en passende bolle.
  • Rens og skjær mangoen i skiver
  • Skrell og riv gulroten
  • Skjær laksen i terninger eller tynne i skiver
  • Legg alle ingrediensene «bunkvis» oppå blomkålrisen.
  • Topp med koriander og sesamfrø.
  • Drypp over litt soyasaus, legg på litt chilimajones hvis ønskelig og server gjerne litt lime ved siden av til å presse over.

 

Grove wraps med kylling og mango

Dette trenger du:

4 stk grove lefser
100 g stekt kyllingkjøtt i skiver/strimler
8 salatblader
1 stk avokado i tynne skiver
1 stk mango i tynne skiver
1 stk revet gulrot
0,5 dl kesam/lettrømme
4 ss tomatsalsa

Slik gjør du:

  • Bland kesam og tomatsalsa og smør det i et tynt lag på lefsene.
  • Legg på salatblader, kylling, avokado, mango og gulrot.
  • Rull wrapen stramt sammen og pakk den inn i matpapir eller folie.


 Gresk salat

Dette trenger du:

100 g tomater
¼ stk agurk
½ stk rødløk
1 stk paprika
100 g fetaost
50 g oliven
1 ss oregano
1 ss hakket mynte
1 ss hakket bladpersille
1-2 ss olivenolje
½ ss eddik, rødvins- eller hvitvinseddik

Slik gjør du:

  • Rens og del grønnsakene i biter og skiver
  • Bland grønnsakene med olivenolje og eddik
  • Topp med fetaost i grove biter, og dryss over oliven og hakkede urter

På ekstra varme dager-tilsett gjerne vannmelon om du har!

 

Smoothiebowl med jordbær

Dette trenger du:

1 frossen banan
1 neve jordbær
1 valgfri yoghurt
kokosflak

Slik gjør du:

  • Bland banan, jordbær og yoghurt sammen i en blender og ta det over i en bolle.
  • Pynt med bær og kokosflak.

 

Pastasalat med basilikumpesto og fetaost

Dette trenger du:

200 g pastaskruer
4 ss basilikumpesto
1 pose feldsalat
150 fetaost
Salt og pepper etter smak

Slik gjør du:

  • Kok pastaen med lettsaltet vann
  • Hell av kokevannet og skyll pastaen raskt i kaldt vann. Pass på at alt vannet renner godt av pastaen.
  • Bland sammen kokt pasta, basilikumpesto, feldsalat, smuldret fetaost og litt kvernet pepper.

Den beste basilikumpestoen lager du selv. Se oppskrift her.

Tilsett også gjerne cherrytomater, oliven eller brokkolibuketter.