Bama

Frukt og grønt for hete følelser

Helt fra tidenes morgen har mennesket vært opptatt av sex, og hvordan maten vi spiser, kan øke lysten, nytelsen eller begge deler.

Vi ser nærmere på en del myter, forestillinger og overtro knyttet til frukt, grønt og sex.

Afrodisiakum

Den greske, skjønne gudinnen Afrodite har lånt navnet sitt til afrodisiakaene, mat som skal stimulere seksualiteten ved å påvirke lystsentrene i hjernen. Mens de gamle romerne foretrakk eksotiske ingredienser som flodhestneser og hyeneøyne som afrodisiakum, tyr vi i stadig større grad til piller som påberoper seg en dokumentert effekt på libido, eller lysten på sex.

Ikke så lysten på kosttilskudd, kanskje?

Frukt og grønt er mye billigere – og smaker bestemt mye bedre – enn piller. Her er noen matvarer som har vært knyttet til lyst opp gjennom tidene:

  • Chili og sjokolade. Chili har en varmeproduserende effekt i seg selv, men sammen med mørk sjokolade (full av «forelskelsesstoffet» fenyletylamin) blir det enda bedre! Krydre en kopp varm sjokolade med en habanero-chili. La den trekke i sjokoladen mens du varmer den opp, men fjern den før servering!
  • Ruccula. Den spisse, litt sennepsaktige salaten har vært brukt som afrodisiakum siden romertiden, gjerne sammen med neper og orkidérot. Nyt den i en salat, gjerne med valnøtter og blåmuggost.
  • Asparges. Denne grønnsaken har jo en fallisk fasong og er sensuell å mate din utkårede med. Synet av den avlange, faste grønnsaken, kanskje med en dråpe smeltet smør på, skal være nok til å sette fantasien i sving.
  • Avokado. Selve ordet kommer av ahuacuatl på aztekerspråket, og det betyr rett og slett testikkeltreet. Avokado henger i par på treet og minner om, ja, testikler. Server avokado i en hot guacamole, så kombinerer du både chili og avokado!
  • Banan. Nok en frukt med en fasong som gir assosiasjoner. Men bananen er faktisk rik på kalium og B-vitaminer, stoffer du trenger til hormonproduksjonen. Server banana split med sjokolade over, eller en deilig banansmoothie med like deler banan og avokado. Nam!
  • Fennikel. På 1930-tallet fant man ut at fennikel er en naturlig kilde til planteøstrogener – stoffer som minner om våre egne kjønnshormoner. De gamle faraoene brukte fennikel slik vi bruker viagra i dag. Server finkuttet fennikel i salaten, eller ovnsbak den med andre rotgrønnsaker.
  • Fiken. En åpen, fersk fiken sies å minne om kvinnens kjønnsorgan og har lange tradisjoner som afrodisiakum. En mann som åpner og spiser en fiken foran sin elskede utøver en sterkt erotisk handling! Server som de er, og nyt dem uten bestikk!
  • Pinjekjerner. Sæd er fullt av sink, og sink må til for sædproduksjon. Pinjekjerner er fulle av sink. Dryss dem over salaten, lag pesto av dem, eller bak dem i sjokoladecookies.