Bama

Årets beste dager er nå!

Endelig er tiden kommet hvor frukt og grønt fra Norge er på sitt beste! Nyt dagene som er foran oss og dine 5 norske om dagen.

Video: 60 sek
Lange lyse sommerdager og kjølige netter gjør godt for
norske råvarer, noe som gir ekstra smak og sødme.

Hasselbackpoteter er en klassiker det er verdt å ta frem igjen. Godt som tilbehør til alt av grillet eller stekt kjøtt og fisk. Bruk Beatepoteter,  Asterix eller andre kokefaste poteter. 

Stekte blomkålbåter med små tomater og vårløk er det perfekte valget om du ønsker kjapt og godt tilbehør med friske og smakfulle norske råvarer. 

Knasende sprø salat, like godt på farten som hjemme.

Sommerens store hit kalles salatbolle – enkle, mindre salater som kan kombineres på mange forskjellige måter. Hvis du ikke har alle ingrediensene i denne velsmakende oppskriften, kan du bruke det du har hjemme og eksprimentere selv!

Bruschetta er en italiensk matrett som egner seg perfekt til lunsj, som smårett eller forrett. Den består av grillet/stekt brød med olivenolje og hvitøk, men med solmodne norske tomater får du en frisk og god sommervariant!

Lange dager og lyse netter gjør godt for sommermodne norske tomater – kortreiste, friske og søte tomater, fulle av næring. 

Bildegalleri: Bilde 1 av 5

Vi har mange potetprodusenter som legger sjela si i at folk skal få gode nypoteter hele sommeren igjennom. Det er så mye smak i nypotetene at de er nesten et måltid i seg selv, men husk at mye av smaken og næringsstoffene sitter i skallet, så ikke skrell dem!

Bildegalleri: Bilde 2 av 5

Blomkål og brokkoli er ikke bare fulle av vitaminer, de er også fulle av sommersol. Så gode at du rett og slett kan serverer dem rå, selv om de selvsagt også kan kokes i noen minutter.

Bildegalleri: Bilde 3 av 5

Norsk salat er i butikken bare noen dager etter at den høstes. Salatprodusentene i landet vårt dyrker stadig flere sorter, så det er mye godt å velge mellom – enten du skal ha hjertesalat, isberg, rød lollo, ruccola eller andre deilige smaker i sommersalaten din.

Bildegalleri: Bilde 4 av 5

Rå neper og vakre reddiker er knasende godt, og blir ekstra sprø og saftige etter et opphold i iskaldt vann.

Bildegalleri: Bilde 5 av 5

Sommerkål, også kalt nykål, smaker fantastisk og har et hav av bruksområder, som for eksempel timiandampet sommerkål. Den er elegant og sprø, og akkurat denne sprøheten er vel verdt å passe på ved varmebehandling: Ikke kok den for lenge!

Norsk hjertesalat er frisk og sprø, og med sin litt søtlige smak egner den seg perfekt på grillen. Med kefirdressing og gresskarkjerner, har du enkelt og deilig tilbehør til sommerens grillfester! Se oppskriften her.

Oppskriften er veldig enkel - tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt, 100 g hver. Her noen oppskrifter og tips som hjelper deg og dine med å få til 5 om dagen.

Bildegalleri: Bilde 1 av 6

Minst to om dagen og tre favoritter i en og samme salat, nemlig asparges, laks og jordbær. Se oppskrift her.

Bildegalleri: Bilde 2 av 6

En lun og lekker bakt tomatsalat som gir minst to av fem om dagen.

Bildegalleri: Bilde 3 av 6

Rå grønnsaker skåret i skiver eller staver er knasende godt og en glimrende måte å få så mange om dagen som du ønsker.

Bildegalleri: Bilde 4 av 6

Lag en sprø råkostsalat med gulrot og kålrot. Garantert én, eller flere om dagen!

Bildegalleri: Bilde 5 av 6

Saftige, smørkokte og sprø neper og reddiker er nydelig som tilbehør til alt av kjøtt og fisk. Og så er det én av fem om dagen til hver.

Bildegalleri: Bilde 6 av 6

Squash- og jordbærsalat er en morsom, og kanskje litt overraskende kombinasjon som pynter opp et hvert bord. 

En enkel tomatsalat. Tomater og løk er en herlig kombinasjon. Og når tomatene er søte og smakfulle er det egentlig ikke så mye mer som trengs. Drypp over noen dråper god olivenolje, dryss over en klype flaksalt og topp det hele med grovhakket gressløk og basilikum. Helt enkelt og veldig godt!

Hver eneste uke sommeren igjennom begynner sesongen for en eller flere nye norske grønnsaker. Det betyr nye fristelser i butikken, på kjøkkenbenken og middagsbordet sommeren igjennom.

Norske grønnsaker kan også grilles! Grillingen fremhever grønnsakenes sødme og gjør dem ekstra saftige.

Alternativ tekst

Grillet hjertesalat med «mormordressing» er en lett og god rett som bare må prøves!

Bildegalleri: Bilde 1 av 4
Alternativ tekst

Foliebakte grønnsaker gir masse smak, velg dine favoritter.

Bildegalleri: Bilde 2 av 4
Alternativ tekst

Grillede grønne asparges med urteremulade, god som forrett, men passer også godt sammen med laks.

Bildegalleri: Bilde 3 av 4
Alternativ tekst

Slik gjør du: Skyll blomkålhodet og del det i ½-1 cm tykke skiver. Gni skivene inn med litt olje og legg dem rett på grillen. Grill 2–3 minutter per side. Pensle gjerne med urteolje underveis.

Bildegalleri: Bilde 4 av 4