Bama

Brokkoli

Visste du at brokkoli strutter av sunnhet og inneholder mange forskjellige næringsstoffer som kroppen trenger?

Det finnes et hav av muligheter med brokkoli. Supergrønnsaken er ikke bare flott å se på, det er også kjempeenkelt å tilberede den. Vi har listet opp flere småoppskrifter under. Prøv deg frem og finn din favoritt.

BROKKOLIGRATENG: Brokkoli kan brukes til så mangt. Unngå ihjelkokte grønnsaker og sure miner fra de små - her er brokkoligratengen hele familien vil elske. Oppskriften finner du her. 

Bildegalleri: Bilde 1 av 10

BROKKOLIMUFFINS: Brokkolimuffins er en kjempedigg allrounder som kan spises både til frokost og lunsj. Hva med å legge den i matpakken til noen du er glad i? Se oppskriften her. 

Bildegalleri: Bilde 2 av 10

MIDDAGSPAI MED BROKKOLI: Perfekt hverdagspai full av digge ingredienser. Oppskriften finner du her. 

Bildegalleri: Bilde 3 av 10

FREDAGSTACO MED EN TWIST: Dropp kjøttet, og gå for brokkoli i tacoen. Ja, du hørte riktig. Det er så godt at du ikke kommer til å glemme det med det første. Oppskriften finner du her.

Bildegalleri: Bilde 4 av 10

POKE MED BROKKOLI OG LAKS: Bollen med fisk, ris og grønnsaker er en skikkelig hit. Digg er den også, med kjempemye smak. Se oppskriften.

Bildegalleri: Bilde 5 av 10

GRØNN LASAGNE: Alle elsker lasagne. Hvorfor ikke prøve veggisvarianten? Se oppskriften her.

Bildegalleri: Bilde 6 av 10

MIDDAGSFORM MED BROKKOLI, SØTPOTET OG PØLSE: Fiks en middagsform i en fei. Denne velsmakende retten er noe alle vil elske. Ingen sure miner ved middagsbordet altså. Lag den da vel!

Bildegalleri: Bilde 7 av 10

PASTA MED BROKKOLIPESTO OG CHERRYTOMATER: Pasta er hele familiens favoritt. Bland den med kremet brokkolipesto og røde, spreke cherrytomater. Oppskriften finner du her.

Bildegalleri: Bilde 8 av 10

SITRON- OG HVITLØKSMARINERT KYLLING MED BROKKOLIRIS: Øk grønnsaksinntaket ved å bytte ut den hvite risen med brokkoliris. Sammen med sitron- og hvitløksmarinerte kyllinglår, blir det en super middag. Se oppskriften her. 

Bildegalleri: Bilde 9 av 10

SPICY NUDLER MED BROKKOLI OG KYLLING: Spicy og spennende nudelrett som setter farge på hverdagen. Og woksausen sier virkelig WOW. Prøv selv - her er oppskriften. 

Bildegalleri: Bilde 10 av 10

Hele brokkolien kan brukes, til og med stilken. Den er faktisk den søteste delen av brokkolien. Så ikke kast den!

Brokkoli inneholder viktige næringsstoffer for kroppen. Den er rik på vitamin K, som er viktig for skjelettet. Den er også rik på kalium, som bidrar til en normal muskelfunksjon og til å opprettholde et normalt blodtrykk. Brokkoli har et høyt innhold av vitamin C, som bidrar til et normalt immunforsvar, øker opptaket av jern i kroppen og bidrar, sammen med folat, til å redusere tretthet og utmattelse. 

Brokkolien stammer opprinnelig fra Italia, og ble utviklet for over 2000 år siden av etruskerne i Toscana. Navnet kommer av det italienske ordet "broccolo", som betyr "kålens blomsterkam". 

Brokkoli kan kokes, dampes, wokes og gratineres. Den er også fantastisk god rå. Hva med å bruke den som dipgrønnsak? Brokkolien bør kokes i 2-3 minutter for å beholde snerten. Se film av tilberedningen her. 

Pokebowl-trenden er ikke død. Den tok av for en stund tilbake, og vi stopper ikke her. Lag en smakfull og fargerik poke med ris, laks, brokkoli, avokado, mango, lime og soyadressing. Oppskriften finner du her.

Er det vanskelig å få barna til å spise brokkolien? Mange kan nok kjenne seg igjen i en overkokt, litt vassen brokkoli. Det faller ikke helt i god jord hos de minste (eller de voksne for sakens skyld). Pass derfor på koketiden! Brokkoli trenger kun og kokes et par minutter. Eller hva med å lage juice og smoothie med brokkoli og masse andre digge grønnsaker oppi? 

De fleste av oss kjenner godt til konseptet "Fredagstaco". Hva med å kjøre en liten vri på denne? La brokkolien få sin velfortjente plass blant tacotilbehøret ved å prøve den nye retten "brokkoli taco" - små lefser fylt med lettstekt brokkoli, avokado, tomatsalsa og feta. 

 

 

Aktuelt