Slik tilberedes asparges

Bilde av slik tilberedes asparges

Ingredienser:

  • Grønn asparges
  • Hvit asparges

Slik gjør du:

SLIK KOKES ASPARGES:

Kok GRØNN asparges i lettsaltet vann, bruk 1 ½ ss salt per liter vann.
Kokes i 2–4 minutter, avhengig av tykkelsen. Kok ikke aspargesen for lenge, da mister den både farge og smak og den fine sprø konsistensen. Avkjøl aspargesen umiddelbart i iskaldt vann, gjerne med isbiter. Det stopper kokeprosessen og du unngår at de blir overkokt og slappe.

HVIT asparges skal kokes noe lenger. Avhengig av tykkelsen, er den mør etter 5–12 minutter. Tilsett en sukkerbit per liter vann for å balansere eventuell bitterhet. Bruk en knivspiss for å sjekke koketiden, kniven skal gli lett igjennom uten å møte fast motstand. Det de færreste vet er at hvit asparges ikke skal avkjøles i vann, da blir den vassen.

SMØRDAMPET GRØNN ASPARGES:

Varm opp en panne eller kjele med lokk og ha i litt vann som dekker bunnen. Kok opp med en god klype salt, legg oppi aspargesen med en god klatt smør og damp i 2–4 minutter.

SMØRDAMPET OG GLASERT HVIT ASPARGES:

Til en bunt hvit asparges trenger du 3 dl vann, 50 g meierismør, 2 ts sukker, 1 ts salt og 1 ss sitronsaft.

Bruk en romslig kasserolle eller panne og kok opp vann, smør, sukker, salt og sitronsaft. Legg i aspargesen. La det koke uten lokk til det meste av væsken har fordampet og aspargesen er ferdig kokt. Rist litt på kasserollen underveis slik at aspargesen ikke fester seg i bunnen. Spesielt mot slutten er det viktig å være litt påpasselig slik at aspargesen blir jevnt kokt og nærmest glasert i det innkokte smørvannet. La gjerne det som er igjen av kokekraften få være med ved servering. Krydre lett med litt kvernet pepper og tilsett litt hakkede urter.

Nøkkelord: asparges