Ta deg en blodappelsin til Påskekrimmen!

Ta deg en blodappelsin til Påskekrimmen!
Spør vår ernæringsekspert her

Vi nordmenn elsker påskekrim, og jeg er så absolutt en av dem som sluker bloddryppende bøker i løpet av påskehøytiden. Ofte får den følge av en solmoden appelsin. Men i år blir det blodrøde blodappelsiner på menyen – de viser seg lovende for den som vil passe vekten!

Vi kaller dem røde appelsiner for tiden, for ikke å skremme potensielt sarte sjeler. Men de røde appelsinene heter blood oranges på engelsk, og har altså vært kjent som blodappelsin her til lands. I Påsken passer dette navnet utmerket!

Røde appelsiner henter den flotte fargen sin fra antocyaniner – dette er en gruppe spesielt helsebringende antioksidanter som forebygger aldersrelatert synssvekkelse, ulike former for kreft og hjerte- og karsykdom. Vi kjenner dette stoffet fra blåbær, blant annet. Men de vakre, røde blodappelsinene er også rike på andre helsebringende stoffer: hydroksycinnamisk syre, flavonglykosider og vitamin C. Og nå har altså en gruppe forskere ved universitetet i Catania på Sicilia studert blodappelsinens effekt på kroppsvekt. Resultatene er slående.

Røde Moro-appelsiner fra Sicilia
Forskerne lagde et ekstrakt av rød appelsinjuice fra sorten Moro. Dette ble gitt til overvektige personer i 12 uker i en mengde på 400 mg per dag. Denne mengden blodappelsin var nok til å redusere kroppsmasseindeksen (BMI) til deltakerne allerede etter 4 uker, og man så også betydelig nedgang i kroppsvekt, livvidde og hofteomkrets målt opp mot en gruppe overvektige som fikk placebo (virkningsløs juice). Forskerne konkluderer med at virkestoffene i blodappelsinjuicen har en synergistisk effekt på fettlagrene i menneskekroppen, og at rblodappelsinjuice-ekstrakt kan bli nyttig i forebygging og behandling av overvekt.

Spis «blodige» blodrøde appelsiner i påsken, eller drikk deilig blodappelsinjuice! Den spesielle smaken på både appelsinene og juicen skyldes at appelsinene dyrkes i skråningene opp mot den aktive vulkanen Etna på Sicilia. Jeg skal definitivt nyte et glass blodrød appelsinjuice til den nyeste boken til Andrea Camilleri, kriminalforfatter som skriver fra Sicilia. God påske!

Vil du lese mer?
Cardile V, Graziano AC, Venditti A. Clinical evaluation of Moro (Citrus sinensis (L.) Osbeck) orange juice supplementation for the weight management. Nat Prod Res. 2015 Jan 15:1-5.

Gunn Helene Arsky

Gunn Helene Arsky har forfattet et titalls bøker innen temaene ernæring og helse. Hun mener at frukt og grønnsaker hører naturlig med på alle områder i et kosthold.

Nøkkelord: rotgrønnsaker