Hasselback, en svensk potetklassiker

Hasselback, en svensk potetklassiker

I dag har jeg hentet frem en svensk potetklassiker som hadde sine glansdager på 80-tallet (det er i hvert fall det jeg husker), men som fortsatt skinner som en potetstjerne. Det er bare å sende en takk til restaurant Hasselbacken i Stockholm hvor denne retten først ble servert.

Det ser kanskje litt omfattende ut, men egentlig er det en bittelitt mer avansert form for bakt potet som får frem det beste fra to verdener, i form av et mykt og saftig indre omgitt av et knasende sprøtt ytre. Hvordan i alle dager har denne lille herligheten havnet litt i glemmeboken?? Nei her er det bare å komme i gang dere, og vår alles kjære Beate (potetsorten altså) er et supert utgangspunkt.

Hasselback trinn 1
Poteter fortjener respekt, kjærlighet og en konsentrert kokk. ☺ Velg jevne mellomstore poteter og skjær dem i tynne skiver - nesten igjennom. Legg potetene over i en ildfast form, pensle eller drypp potetene med olivenolje og krydre med salt og kvernet pepper.

Hasselback trinn 2
Dytt noen urtekvaster ned litt her og der (jeg har brukt timian, men rosmarin og salvie blir også veldig godt). Stikk inn et lite laurbærblad hvis du vil bruke det også. Legg en smørklatt på hver potet og de er klare for ovnen.

Hasselback trinn 3
Under stekingen vil potetskivene skli fra hverandre som en vifte. Resultatet er perfekte poteter som sikrer en velsmakende påske.

Lise Finckenhagen

Lise Finckenhagen begynte hos Eyvind Hellstrøm på Bagatelle som 16-åring, og er i dag en populær formidler av kokekunst i VG, kokebøker og på TV.