Få enorm effekt - la halve tallerkenen være grønn!

Få enorm effekt - la halve tallerkenen være grønn!
Spør vår ernæringsekspert her

Januar bringer med seg lysere dager og nye muligheter til å leve litt sunnere. Nyttårsforsett er kanskje ikke tingen for deg, men hva med en ørliten endring på tallerkenen? Det er så lite som skal til, og effektene kan være ganske enorme.

Del tallerkenen i to!
Det enkleste grepet for et sunnere, lettere og sprekere liv er å dele tallerkenen i to. Ja, ikke at du skal knuse den, da, men lage en tenkt strek tvers over tallerkenen. På den ene halvdelen fyller du godt opp med det vi kaller ikke-stivelsesholdige grønnsaker, altså: tomat, salat, grønnkål, agurk, sukkererter, gulrot, purre, løk, paprika, brokkoli, stangselleri, blomkål, flowersprout, squash… ja, det finnes så mange deilige grønnsaker! De kan være rå, dampet, wokket, stekt, bakt eller stuet (kanskje du har en annen favorittmåte å tilberede grønnsakene dine på også).

Når tallerkenen er fylt til randen på grønnsakshalvdelen, vet du at du får i deg minst to porsjoner av de 5 om dagen. Og det betyr masser av vitaminer, mineraler, sporstoffer, kostfiber og antioksidanter. Alt dette er pakket sammen med ganske lite kalorier. Smart rett etter jul, altså – både for livvidden og immunforsvaret.

Del den andre halvdelen i to!
Den resterende halvdelen av tallerkenen skal du dele i to på nytt. Like mye plass skal settes av til de to delene, og de fyller du slik:

  • Proteindel: Her kan du bruke fiskefilet, kyllingbryst, kalkunfilet, magert svinekjøtt, rent storfekjøtt, ren karbonadedeig eller også bønner. Poenget er å fylle denne kvarte tallerkendelen med sunne kilder til protein. Disse gir deg mye viktige vitaminer og mineraler, men lite mettet fett. Bra for hjertet og vekten! Om du går for bønner, får du ikke bare masse protein, men mye kostfiber også. Dette betyr at maten metter ekstra godt og er balanserende for blodsukkeret.
  • Stivelsesdel: Her anbefaler helsemyndighetene at vi velger poteter! Kokte eller bakte poteter er å foretrekke fremfor stekte eller frityrstekte poteter.  Spiser du poetene med skallet på, får du i deg ekstra mye fiber, vitaminer og mineraler. Du kan også velge fullkornsris, fullkornspasta eller grovt brød. Denne kvarte tallerkenen gir kroppen din den nødvendige energien som gjør at du føler overskudd og glede, og at musklene dine trives med bevegelse, enten det er å gå tur med hunden eller det er en hard økt på spinningsykkelen.

Del måltidene også!
Ikke alle måltider er som en middag, der tallerkenen kan deles inn i soner med hver sin helsemessige funksjon. Men tenk likevel i samme baner når du setter sammen frokosten, lunsjen eller kveldsmaten din. Få med noe grønt, noe proteinrikt og noe grovt. Og del gjerne måltidene med noen andre også – og lær dem triksene for en frisk, sunn sesong!


 

Gunn Helene Arsky

Gunn Helene Arsky har forfattet et titalls bøker innen temaene ernæring og helse. Hun mener at frukt og grønnsaker hører naturlig med på alle områder i et kosthold.