Bama

God emballasje er godt for miljøet

Den største miljøbelastningen ved frukt og grønt, er at produktet havner i søppelen istedenfor å bli spist.

 Dette er hovedårsaken til at stadig flere av produktene våre blir emballert før salg. Frukt og grønt er ferskvarer som inneholder fra 75 – 95 % vann, og riktig emballasje forhindrer uttørking. I tillegg beskytter det mot støt under transport og i butikken.

Et eksempel er steinfrie druer, hvor svinnet fra høsting til forbruker ble redusert fra 10-15 til 1-2 prosent ved å pakke dem i egnet emballasje, direkte etter innhøsting.

Emballasje gjør det dessuten mulig å skille mellom kvaliteter og sorter, for eksempel mellom de 20-30 tomatsortene som finnes i handelen i dag.

Hygiene er en annen viktig faktor. Frukt og grønnsaker som selges i løs vekt, blir utsatt for berøring av mange hender. Her vil emballering redusere risikoen for overføring av smitte.

Også i forhold til myndighetenes krav om sporbarhet, er emballasje av enkeltprodukter en fordel, ved at de kan merkes med en unik produksjonskode.

Som du ser, er det mange gode grunner til å emballere frukt og grønt, og vi har én til: De fleste som kjøper produkter i løs vekt, emballerer dem selv i en plastpose de finner i frukt- og grøntdisken.