Bama

Mandarinen er tilbake

Annenhver nordmann tror fortsatt at klementiner er mandariner. Faktum er at vi ikke har hatt mandariner i Norge på mange år, men for om lag fem år siden dukket den opp igjen.

 I 2006 gjennomførte BAMA en undersøkelse for å avdekke hva nordmenn kalte den lille oransje sitrusfrukten vi spiser til jul. Til tross for at den ikke hadde vært på markedet på 25 år, svarte nesten annenhver nordmann mandariner.

Det har skjedd en spennende utvikling innen soft citrus de siste 20 årene. Fra å utelukke mandarinen til fordel for klementiner har vi de siste årene fått inn flere nye mandarinsorter, men med klementinens egenskaper. 

Dette gjør at vi kan spise denne sunne frukten hele året. Men i julen er det fremdeles klementinen som gjelder. 

Kommer langveis fra 

Mandarin-comebacket skjedde som følge av sortsutvikling der flere nye sorter ble dyrket frem. De «nye» mandarinene, som har klementinenes egenskaper, dyrkes blant annet i Marokko, Sør-Afrika, Sør Amerika, Peru og Spania. Siden disse sortene er på markedet fra februar til april og i august og september, kan BAMA markedsføre små sitrusfrukter hele året.

En av de nye mandarinene er Nadorcotts, en sort som har sitt utspring fra Afourer i Marokko. De er lettskrelte, aromatiske, søte, saftige og nærmest steinfrie. De tradisjonelle mandarinsortene var ofte tunge å skrelle og hadde mye stein.

Ifølge SSB spiste nordmenn over 30 000 tonn mandariner og klementiner. Det tilsvarer 7 kg per nordmann. Julen er høysesong og nær halvparten av volumet blir solgt i desember.